Nesvakidašnji brod ugledao svetlost dana

Najveći kineski brod za okeanografska istraživanja i obuku “Univerzitet Sun Jatsen”, čija je izgradnja trajala 20 meseci, završen je danas u Šangaju.

Brod, koji je ime dobio po univerzitetu čiji su ga naučnici razvili, ima nosivost od 6.880 tona, dug je 114,3 metra i širok 19,4 metra, preneo je kineski međunarodni radio.

Glavni građevinski inženjer Džang Venlung rekao je da mu veliki nosivost omogućava nošenje teže opreme i da mu čini plovidbu stabilnijom.

“Univerzitet Sun Jatsen” može da se pohvali globalnom navigacionom sposobnošću. Brod ima maksimalnu probnu brzinu od 16 čvorova i ekonomičan opseg krstarenja od 15.000 nautičkih milja. Može da ima 100 članova posade, prenosi Međunarodni kineski radio.

Kina impresionirala: Od “sporaća” do vozova brzine 620 kilometara na sat FOTO

Mediji u Kini ga opisuju i kao “veliku pokretnu laboratorija na moru”.

Električni pogonski sistem novom kineskom brodu za okeanografska istraživanja i obuku omogućava da putuje poput “novog energetskog automobila”.

Određivanje pravca kretanja, ubrzanja i skretanja mnogo su lakši u poređenju sa drugim istraživačkim brodovima.

Izgradnja ovog broda je započeta u oktobru 2019. godine u šangajskoj brodogradilišnoj grupi Ðijangnan, pod nadzorom kompanije Čajna stejt šipbilding korporejšen limited.

Kinezi će tek da pristižu u Srbiju

Bilo je potrebno oko 20 meseci da se izgradnja broda privede kraju.

Najveća novinska grupa u Kini, People’s Daily, objavila je fotografiju broda:

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

two × four =