“Nije gotovo dok debela žena peva”

Novak Đoković gubi 2-0 u setovima u četvrtfinalu Vimbldona. Ne brinem se. Zašto bih?

Ne, nije zbog toga što Đoković tokom karijere nije imao neke neočekivane, neslavne poraze. Štaviše, pojedini su mu obeležili određeni deo karijere.

Ipak, kod Novaka, ako ga dovoljno dugo pratite, nekada možete da koliko-toliko procenite da li “planira” da dobije meč u kojem gubi, ili od toga, prosto rečeno, nema ništa.

Gledajući njegov današnji duel sa Sinerom, sve vreme mi se “javljao” okršaj sa Stefanosom Cicipasom iz finala Rolan Garosa 2021. godine.

Tada je, verovatno se sećate, najbolji srpski sportista takođe gubio sa 2-0 u setovima, a onda došao do 3-2 bez praktično ikakvih problema.

Recept je bio sličan – odlazak u svlačionicu posle drugog seta. Tada promena donjeg veša, kako je sam otkrio, a sada razgovor sa sobom u ogledalu.

Što se kaže, svak’ po svome.

Ovo je Novaku bio sedmi preokret od 0-2 u setovima na grend slemovima, treći na Vimbldonu.

Prvi put je “okrenuo” Giljerma Garsiju Lopesa 2005. u Londonu, a zatim Federera (2011, US open), Sepija (2012, RG), Andersona (2015, Vimbldon), Musetija (2021, RG) i Cicipasa (2021, RG).

Ujedno je produžio seriju pobeda na Vimbldonu na 26 uzastopnih, što je četvrti najduži niz u Open eri, dok je popravio učinak u mečevima na pet setova na veličanstvenih 37-10 (osam u nizu).

Ključ ovog meča vrlo je jednostavan – servis.

Servis je u prva dva seta bio katastrofalan. Novak je ubacivao 60 odsto prvog servisa, a poene dobijao u 71, odnosno 64 odsto slučajeva.

Drugi servis je bio još gori – 36, odnosno 33 odsto osvojenih poena; uz više duplih (4) nego aseva (3).

U trećem setu digao je procenat ubačenog prvog servisa na 80 odsto, broj osvojenih poena na prvi na 85, a na drugi na 60, u četvrtom nije toliko briljirao (ali je svakako bilo 6:2), da bi u petom bio brutalan sa 12/12 na prvi i 4/5 na drugi servis.

Servis nije bitan samo da bi se osvajali poeni, već uključuje mnoge faktore, pogotovo na travi gde, ukoliko prvi servis ulazi, sve deluje bolje.

Raste samopouzdanje, lako se osvajaju gemovi i fokus prelazi na ritern, a to se jasn omoglo videti u igri Đokovića danas. Jednostavno, kada je krenuo da ulazi servis – apsolutno sve je bilo bolje.

Đoković je posle meča rekao da je otišao da “razgovara sa sobom u ogledali” u svlačionici i verovatno nikada nećemo znati šta je tačno rekao u susretu sam sa sobom, lice u lice.

Moguće je da je rekao sebi da ne mora da bude toliko pasivan, pošto je to bio razlog zbog kojeg je Siner uspeo da se vrati u prvi set i da od 4:1 i brejk lopte za Srbina dođe do 5:7.

Novaku ovo nije bio prvi put da je zbog prevelike pasivnosti, izazvane lošom igrom rivala i parolom “pusti ga da se samouništi”, nepotrebno razigra igrača sa druge strane mreže.

Siner definitivno nije dobro počeo, da, ali je uz Novakovu pomoć i poklonjen brejk za 4:3, ali i publiku koja je bila pristojna, ali je većinom navijala za autsajdera, uspeo da posle dva sata igre ima Novaka “na konopcima”.

To, kao i mnogo puta dosad, nije bilo dovoljno.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1 + 5 =