Nove cene goriva

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objavilo je danas nove cene goriva i one će važiti do narednog petka.

Kako je objavljeno, litar evrodizela će do narednog petka na pumpama koštati maksimalno 188 dinara za litar, dok će benzin evropremijum BMB 95 najviše koštati 176 dinara za litar.

Prošle nedelje je cena goriva bila 190 dinara za litar evrodizela, a za litar benzina evropremijum BMB 95 najviše 174 dinara.

Nove cene se objavljuju svakog petka do 15 časova.

Barel na evropskom tržištu je oko 70 dolara, čak 30 dolara manje nego pre nekoliko meseci. Na pad cene barela uticale su, između ostalog, bankarske turbulencije koje su se iz SAD prelile u Evropu, što je dovelo i do krize u Švajcarskoj.

Inače, Vlada je izmenila Odluku o privremenoj zabrani izvoza evrodizela EN 590 kako bi se obezbedilo sigurno snabdevanje domaćeg tržišta derivatima nafte do 31. marta.

Odlukom o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte privremeno je smanjen iznos akciza na gasna ulja, olovni i bezolovni benzin za pet odsto, do kraja marta.

Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica takođe će važiti do 31. marta, a doneta je u cilju zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena koje su izuzetno važne za snadbevanje potrošača.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

nine − three =