Novi džambo kontejneri u opštini Palilula

Beograd, 29. novembar 2022. godine – Ekipe JKP „Gradska čistoća“ nastavljaju akciju zamene starih i dotrajalih kontejnera potpuno novim, na teritoriji beogradskih opština.

U toku današnjeg dana u Ruzveltovoj ulici i Ulici Mije Kovačevića, u opštini Palilula, zamenjeno je sedam dotrajalih kontejnera zapremine 1.1 kubika sa šest potpuno novih i funkcionalnih džambo kontejnera zapremine 3.2 kubika.

Zamena starih, dotrajalih i oštećenih sudova za odlaganje komunalnog otpada novim obavlja se redovno, prateći potrebu na terenu. Ovi sudovi predstavljaju jednu od glavnih karika u održavanju higijene grada. JKP „Gradska čistoća“ apeluje na sve građane da pravilno odlažu otpad kako bi kontejneri što duže zadržali izgled i funkciju. To znači da u ove kontejnere ne odlažu šut i drugi građevinski otpad, kabasti otpad, nedovoljno ugašeni pepeo i žar što su najčešći uzroci oštećenja i izazivanja vatre koja dovodi do trajnog uništenja kontejnera.

Pored zamene kontejnera i promena tehnologije odnošenja otpada je česta aktivnost JKP „Gradska čistoća“. Džambo kontejner zapremine 3.2 kubika menja čak tri klasična nadzemna suda od 1.1 kubika, što doprinosi poboljšanju komunalne usluge odlaganja otpada i pozitivno utiče na izgled prestoničkih ulica. Ovi kontejneri zauzimaju manji deo javne površine, a zaprimaju veće količine otpada. Poklopci džambo kontejnera su uvek zatvoreni pa životinje lutalice i ptice ne mogu osipati otpad van kontejnera, koji se inače, otvara pomoću nožne papuče što sugrađanima znatno olakšava njihovu upotrebu. Pored unapređenja komunalnih efekata, džambo kontejneri imaju i prednost jer ne poseduju točkiće, pa je njihovo pomeranje, izuzev kamionima „Gradaske čistoće“, gotovo onemogućeno. Nesavesnim izmeštanjem kontejnera se učesnici u saobraćaju dovode u opasnost, a nova tehnologija odlaganja otpada u džambo kontejnere rešava i ovaj problem.

JKP GRADSKA ČISTOĆA / GLAS NACIJE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

seventeen − 11 =