NOVI HAOS NA KOSOVU! “Beograd neće tolerisati nasilje i samovolju”

Besmislena odluka Prištine, Beograd ima mehanizam kojim će je oboriti

– Beograd neće tolerisati nasilje i samovolju Prištine u napadu na prava kompanije MTS doo na Kosovu i Metohiji, ćerke firme Telekoma, jer ovde nije reč samo o povredi neprikosnovenih prava jedne kompanije na neometano poslovanje, već pre svega o napadu na prava srpskog naroda – poručio je Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kompaniji MTS su na raspolaganju pravni mehanizmi za obaranje besmislene odluke tzv. Kosovske agencije za registraciju poslovnih korisnika, ali Priština zbog svojih jednostranoh akata može pretrpeti i ozbiljne posledice u oblasti telekomunikacija.

I ovoga puta, kao i u svim prethodnim provokacijama i eskalacijama Kurti je povukao prvi potez, i stoga će i odgovornost za sve posledice koje bi iz takvih demonstracija sile mogle da proisteknu biti isključivo na njemu.

O najnovijem aktu samovolje Aljbina Kurtija i njegovih poslušnika, kao i o našim pozicijama ovim povodom, diplomatskim putem smo prvog dana obavestili sve relevantne inostrane sagovornike, uključujući EU posrednika u dijalogu i zemlje Kvinte, zahtevajući hitnu reakciju, a naša država će, kao i od samog početka, nastaviti da zajedno sa MTS-om i Telekomom Srbija i njihovim rukovodstvom štiti važeće sporazume, pravo i pravdu. U vreme kada je MTS doo regulisao svoje poslovanje na Kosovu i Metohiji u skladu sa sporazumima postignutim u Briselu i svim u Prištini važećim propisima, proceduralno je sve bilo u redu, međutim kod Kurtija očigledno ništa nije u redu.

Podsetiću da je pitanje funkcionisanja telekomunikacija u srpskim sredinama na KiM regulisano nizom dokumenata koji su usaglašeni u dijalogu Beograda i Prištine, a uz posredovanje EU.

Dakle, Beograd i Priština su 8. septembra 2013. godine postigli Aranžman u oblasti telekomunikacija, koji je u kasnijoj fazi pregovora razrađen kroz odredbe Akcionog plana koji je parafiran 25. avgusta 2015. godine, Zaključke EU posrednika od 13. novembra 2016. godine i saopštenje koje je EU posrednik izdao kao podršku usvajanju Zaključaka u cilju preciziranja dogovorenih odredbi, da bi zatim 18. novembra 2016. godine u Briselu bila usvojena i Dopuna zaključaka.

Iza ovih aranžmana stoje stotine sati pregovaranja, i sve to hiroviti Aljbin Kurti ruši u napadu samovolje, kako bi još jednom demonstrirao da njega ništa od onoga što je dogovoreno u dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine ne obavezuje.

Priština je koristeći besmislen administrativni argument da bi MTS-u onemogućila rad, zapravo želela da postigne dalekosežniji i opasniji cilj od puke blokade rade jednog poslovnog subjekta, a to je da onemogući mobilne veze srpskog naroda na Kosovu i Metohiji sa ostatkom Srbije i da ukidanjem TV signala i interneta potpuno informativno izoluje sadašnje korisnike MTS-ovih usluga.

Kurti na ovaj način takođe na najprimitivniji način omalovažava i napore koje je u proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine uložila Evropska unija i njeni posrednici.

Njegova rešenost da nastavi putem kršenja briselskih dogovora je još jedan poziv na uzbunu, jer ako mu se to dozvoli možemo se u svakom smislu vratiti na period koji je prethodio početku dijaloga Beograda i Prištine, a odatle ostaje samo još jedan mali korak do potpune eskalacije na terenu, navodi se u saopštenju direktora Petra Petkovića.

srbija danas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

nine + 9 =