Novi lek je prekretnica u borbi protiv teške bolesti: Nuspojave su rizične

Rezultati novih istraživanja pokazali su da je lek “donanemab” prekretnica u borbi protiv Alchajmerove bolesti i da značajno usporava degradaciju kognitivnih funkcija.

Majk Koli (80) jedan je od nekoliko desetina pacijenata iz Velike Britanije koji su učestvovali u globalnom ispitivanju. On svakog meseca prima infuziju na klinici u Londonu i opisuje sebe kao “jedan od najsrećnijih ljudi koje ćete ikada sresti“.

Lečenje antitelima pomaže u ranim stadijumima bolesti. Lek deluje kod Alchajmerove bolesti, ali ne i kod drugih vrsta demencije, kao što je vaskularna demencija, jer uklanja jednu od ključnih karakteristika Alchajmerove bolesti – protein koji se zove amiloid, koji se akumulira između moždanih ćelija.

Rizični neželjeni efekti Koli i njegova porodica primetili su neposredno pre početka istraživanja da ima problema sa pamćenjem i donošenjem odluka.

Njegov sin Mark rekao je da mu je bilo teško da gleda, prenosi Bi-Bi-Si. Donanemab, koji proizvodi Eli Lilli, deluje na isti način kao lekanemab, koji su razvili Eisai i Biogen, a takođe se pokazalo da usporava kognitivni pad, ali oba leka imaju rizične neželjene efekte.

Tokom kliničkih ispitivanja donanemaba, oticanje mozga je prijavljeno kod trećine pacijenata. U većini slučajeva, ovaj problem je rešen bez pojave simptoma.

Međutim, dva (možda tri) ispitanika umrla su od posledica pojave opasnih otoka na mozgu. Još jedan lek za Alchajmerovu bolest baziran na antitelima, adukanumab, nedavno su odbacili evropski regulatori zbog zabrinutosti za bezbednost i nedostatka dokaza da je dovoljno efikasan za pacijente.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

2 × 2 =