Novi NATO na pomolu? Da li će dve svetske sile zajednički odgovoriti na sankcije Zapada?

Rusija i Kina ne nameravaju da zajednički odgovore na sankcije Zapada, nije im potreban vojni savez poput NATO, jer su odnosi Moskve i Pekinga sasvim drugačiji

To je poručio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Ne planiramo konkretne ‘smicalice’ kao odgovor na ono što se čini protiv nas, niti ćemo planirati. Ne mislim da ćemo sinhronizovati naše odgovore na sankcione ‘ispade’ koji se preduzimaju protiv Kine i Rusije“, rekao je šef ruske diplomatije u intervjuu za „Prvi kanal“.

Govoreći o mogućnosti formiranja vojnog saveza Rusije i Kine, ministar je podsetio da je u jednom od zajedničkih dokumenata na najvišem nivou „istaknuto da rusko-kineski odnosi ne predstavljaju vojni savez, i da to nije njihov cilj“.

„Vojni savez u njegovom klasičnom smislu vidimo na primeru NATO-a, takav savez nam nije potreban“, istakao je Lavrov.

Istovremeno je naglasio da NATO pripada savezima iz epohe Hladnog rata, dok bi on sada dao prednost „razmišljanju u kategorijama moderne ere, kada se formira multipolarnost“.

„U tom smislu naši odnosi sa Kinom se sasvim razlikuju od odnosa klasičnog vojnog saveza. Možda su u određenom smislu čak i bliži“, precizirao je ruski ministar.

Prema rečima Lavrova, oni sa Zapada koji razgovaraju sa Kinom i Rusijom oholo i sa uvredama nisu nikakvi političari i stratezi.

„Oni koji sa Kinom i sa Rusijom razgovaraju sa prezirom, s visine, sa uvredama – nikakvi su političari i stratezi. Ako im je to potrebno kako bi za par godina na novim parlamentarnim izborima pokazali koliko su ‘dobri’, neka im bude “, istakao je šef ruske diplomatije.

Takođe je naglasio da se Moskva i Peking ne udružuju protiv bilo koga.

„Tokom moje posete Kini ministar spoljnih poslova Van Ji i ja smo usvojili zajedničko saopštenje o pojedinim problemima globalnog upravljanja gde smo ukazali na neprihvatljivost kršenja međunarodnog prava, njegovu zamenu nekakvim tajno razrađenim pravilima, mešanje u unutrašnja pitanja i u principu svega onoga što protivreči Ustavu UN. Tamo nema nikakvih pretnji“, precizirao je šef ruske diplomatije.

U bilateralnim dokumentima Rusije i Kine uvek se naglašava da „bilateralna strateška saradnja i višestrano partnerstvo postoji isključivo u interesima naših naroda i zemalja, a ne protiv bilo koga drugog“.

Takođe je istakao da saradnja Rusije i Kine „nastavlja da se kvalitetno učvršćuje“, a trenutno se priprema još jedan dokument koji će potpisati predsednik Rusije Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping, posvećen 20. godišnjici Sporazuma o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji.

„Naš strateški sporazum će biti produžen“, saopštio je Lavrov.

B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

3 × 3 =