Od 1. januara penzije više za 14,8 odsto

Počev od penzije za januar 2024. godine, svim korisnicima penzija i ostalih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja primanja će biti uvećana za 14,8 odsto. Korisnicima će ovako usklađeni iznosi penzija i novčanih naknada biti isplaćeni u februaru 2024. godine.

Primenom tzv. švajcarske formule plus povišica od 14,8 odsto je usklađena u procentu promene prosečne zarade bez poreza i doprinosa. Nakon usklađivanja, prosečna penzija za januar 2024. godine iznosiće oko 45.775 dinara.

Uredbom o uslovima, visini, obuhvatu korisnika penzija i dinamici isplate novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju, koju je Vlada Republike Srbije donela na sednici od 7. decembra, propisano je da se novčani iznos kao uvećanje uz penziju isplaćuje korisnicima starosne, prevremene starosne, invalidske i porodične penzije koja od decembra 2023. do novembra 2024. godine ne prelazi iznos od 51.618,14 dinara. U navedenom periodu novčani iznos će se isplaćivati, kao i do sada, mesečno uz penziju.

Napominjemo da nije potrebno da korisnici penzija podnose zahtev za isplatu uvećanih penzija, s obzirom na to da će se uvećanje, kao i uvek, obračunati i isplatiti od strane Fonda u redovnom postupku, bez donošenja pojedinačnih rešenja.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

five × two =