Odlična dijeta sa pasuljem

Ova namirnica bogata je lako svarljivim proteinima, vitaminima B, C i E i mineralima kalcijuma, fosfora, bakra, cinka i gvožđa.

 

pixabay
pixabay

 

ISHRANU u kojoj je zastupljen pasulj najbolje je primeniti tokom hladnijeg dela godine. Pasulj povoljno deluje na jetru i žučnu kesu i pomaže da bolje rade. Osim toga, sprečava avitaminozu, karakterističnu za zimske dane i dijetalni način ishrane.

Ova namirnica osnažuje kardiovaskularni sistem i poboljšava stanje i izgled kože. Preporučuje se da se tokom trajanja dijete jede pasulj kao glavno jelo, dok je unos hleba i slatkiša potrebno smanjiti. Bogat je lako svarljivim proteinima, vitaminima B, C i E i mineralima kalcijuma, fosfora, bakra, cinka i gvožđa. Od aminokiselina, najzastupljenije su triptofan, lizin, arginin, tirozin i metionin.

PRVI DAN

Doručak: 50 g tvrdog sira, kriška integralnog hleba

Užina: šolja nemasnog jogurta

Ručak: 100 g mladog sira, salata od mešanog povrća, limunada ili čaj bez šećera

Večera: 200 g kuvanog pasulja, 150 g voća po izboru

DRUGI DAN

Doručak: 100 g mladog sira, kafa ili čaj

Užina: 100 g bilo kojeg voća

Ručak: 100 g kuvanog pasulja, kuvano povrće po izboru, ili velika salata od povrća, 100 g svežeg soka od jabuke, ili čaj bez šećera

Večera: Isto kao i za ručak + 100 g bilo koje kuvane, ili pečene ribe

TREĆI DAN

Doručak: šolja nemasnog jogurta ili kefira, kriška integralnog hleba i 50 g tvrdog sira

Užina: šolja kefira

Ručak: 100 g kuvanog pasulja, kuvano povrće po izboru, ili velika salata od povrća, 100 g svežeg soka od jabuke, ili čaj

Večera: Isto kao i za ručak + šolja soka od paradajza

ČETVRTI DAN

Doručak: 100 grama mladog sira, čaj ili kafa (bez šećera)

Užina: 100 g bilo kojeg voća

Ručak: 100 g kuvanog pasulja, salata od šargarepe i jabuke sa jednom kašičicom meda

Večera: 100 g kuvanih ili pečenih pilećih prsa, 50 g kuvanog pirinča, čaj ili kafa (bez šećera)

PETI DAN

Doručak: 100 g mladog sira ili 100 ml jogurta, čaj ili kafa

Užina: šolja nemasnog jogurta

Ručak: 100 g kuvanog pasulja, kuvano povrće po izboru, ili velika salata od povrća, 100 g svežeg soka od jabuke, ili čaj

Večera: Isto kao i za ručak i dva kuvana, ili pečena krompira i jedna šolja soka od paradajza

 

 

 

Izvor:Novosti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eighteen + eleven =