Odmrznuće milijarde? Orban trlja ruke

Evropska unija će odmrznuti novac za Mađarsku ako Budimpešta podrži finansijsku pomoć Ukrajini.
Evropska komisija se priprema da Mađarskoj oslobodi milijarde evra iz fondova EU koji su trenutno zamrznuti zbog zabrinutosti za vladavinu prava ako Mađarska zauzvrat pruži podršku za povećanje EU budžeta i znatnu finansijsku pomoć Ukrajini, prenosi Fajnenšel tajms (FT).

Kako se ocenjuje, oslobađanje sredstava, koja su bila zamrznuta od prošlog decembra, predstavljalo bi pobedu za premijera Viktora Orbana, koji je saopštio da neće pristati na bilo kakvo povećanje budžeta EU dok se Mađarskoj ne vrati pristup tom budžetu.

Evropska komisija namerava da odmrzne oko 13 milijardi evra sredstava za Mađarsku pre kraja novembra, rekla su za FT trojica zvaničnika upoznata sa tim pitanjem, a dvojica od njih su izjavili da je isplata delimično zasnovana na želji da se obezbedi Orbanova podrška za povećanje budžeta. 

Prošlog decembra EU je zamrznula 22 milijarde evra kohezionih fondova dodeljenih Mađarskoj nakon što je optužila Budimpeštu da ne poštuje vladavinu zakona i ljudskih prava. 

Kohezioni fondovi su osmišljeni da pomognu manje razvijenim članicama bloka od 27 zemalja da uklone investicioni jaz i poboljšaju svoju infrastrukturu. 

Mađarska je u maju sprovela reformu pravosuđa kao odgovor na zahteve Brisela, što je omogućilo komisiji da odmrzne 13 milijardi evra, više od polovine zamrznutih sredstava namenjenih Mađarskoj, potvrdil su evropski zvaničnici zahtevajući anonimnost.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4 × four =