Oglasio se NATO o napredovanju Ukrajinaca: “Videli smo, ali ima i naše zasluge”

Ukrajinsko zauzimanje grada na teritoriji čiju je aneksiju proglasio predsednik Rusije Vladimir Putin pokazuje da Ukrajinci napreduju.

To je izjavio danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, i dodao je da je Ukrajina u stanju da se suprotstave ruskim snagama.

“Videli smo da su uspeli da zauzmu novi grad Liman i to pokazuje da Ukrajinci napreduju, da su u stanju da potisnu ruske snage zbog njihove hrabrosti, veštine, ali i zbog naprednog naoružanja koje im SAD i drugi saveznici pružaju”, rekao je Stoltenberg u intervjuu za NBC.

Najbolji način da se suprotstavi proklamovanoj ruskoj aneksiji delova Ukrajine je nastavak podrške vladi u Kijevu, kazao je on, preneo je Rojters.

Upitan o zahtevu Ukrajine za ubrzano članstvo u zapadnom odbrambenom savezu, Stoltenberg je rekao da svaka odluka o članstvu mora biti doneta konsenzusom svih 30 saveznika koji moraju da pristanu da donesu takvu odluku.

NATO podržava pokretanje istrage o očiglednoj sabotaži ruskih gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2 koji vode od Rusije do Evrope ispod Baltičkog mora, kazao je generalni sekretar NATO.

“Svaki namerni napad na ključnu infrastrukturu NATO naići će na čvrst i jedinstven odgovor”, istakao je on.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

15 − 10 =