Omiljena jesenja grickalica je snažni antioksidans: Smanjuje holesterol, idealan za dijetu

Za razliku od nekih drugih vrsta sušenog voća, kesten ima relativno nizak sadržaj kalorija, sadrži manje masti, a bogat je mineralima, vitaminima i fitonutrijentima korisnim za naše zdravlje. Obiluje vitaminom C koji je esencijalni antioksidans u borbi protiv slobodnih radikala.

Takođe je dobar izvor dijetalnih vlakana i sadrže ih oko 8 grama na 100 grama (što je skoro 25 procenata preporučene dnevne količine).

Borba protiv slobodnih radikala

Ne zaboravimo da ishrana bogata vlaknima pomaže u smanjenju nivoa holesterola u krvi što dovodi do umanjenja prekomerne apsorpcije holesterola u crevima, kao i u postizanju većeg osećaja sitosti. Kesten se od ostalih vrsta sušenog voća razlikuju i po tome što je prebogat vitaminom C.

Naime, 100 grama kestena ima čak 43 grama ili više od 50 odsto dnevnog preporučenog unosa. Vitamin C je esencijalni antioksidans za borbu protiv slobodnih radikala i za jačanje prirodnog odbrambenog sistema organizma, ali i za zdravlje kostiju i krvnih sudova. Ostali hranljivi sastojci uključuju vitamine B grupe, oleinsku i palmitoleinsku kiselinu (naročito korisne za snižavanje nivoa LDL ili lošeg holesterola i podizanje nivoa HDL ili dobrog holesterola). Ali I minerale kao što su gvožđe, kalcijum, fosfor, magnezijum, mangan, cink i kalijum. S obzirom na to da je bogat kalijumom, a u isto vreme malo natrijuma, nezamenljiv je u ishrani osoba sa oboljenjima krvnih sudova i bubrega. Takođe je odličan izvor gvožđa, zbog čega je efikasan protiv anemije, a s obzirom na to da je lako svarljiv, preporučuje se i onima koji pate od gastrointestinalnih tegoba i bolesti digestivnog trakta.

Lekovitost

· čaj od listova kestena koristi se u narodnoj medicini za veliki kašalj, bronhitis, astmu i opšte probleme sa disajnim putevima.

· kora i drvo kestena se koriste kao adstringensi, zbog bogatstva tanina.

· kako kesten kasno cveta, jedini je izvor za pčele. Kestenov med je veoma lekovit i pomaže kod gastritisa, štiti jetru, doprinosi boljoj cirkulaciji.

· divlji kesten, zbog svojih lekovitih sastojaka (flavonoida, kumarina, saponozida), koristi se u proizvodnji farmaceutskih preparata – za pomoć kod oštećenih kapilara i proširenih vena, hemoroida, tromboflebitisa.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

18 + nineteen =