Onemogućene akcije suzbijanja odraslih jedinki komaraca

Beograd, 16. maj 2023. godine- Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća” ne može da otpočne akcije suzbijanja odraslih jedinki komaraca na teritoriji Beograda usled nepovoljnih vremenskih prilika. Za sada se nastavljaju samo larvicidni tretmani koji se sprovode od početka marta, jer oni ne ovise o padavinama, vetru i temperaturi vazduha.

„Suzbijanje larvi komaraca sprovodimo u kontinuitetu već više od dva meseca. Tretmane smo počeli nešto ranije, jer već duže imamo visok vodostaj Save i Dunava, a za nama je dosta topla zima, koja, iako nam je prijala, donela je i velike izazove kada su u pitanju komarci. Zato će ove godine biti izuzetno teško izboriti se sa očekivano velikom brojnošću ovih insekata. Situacija je dodatno otežana trenutnim vremenskim prilikama koje ne dozvoljavaju planirani početak akcija suzbijanja odraslih jedinki komarca, a sa skokom temperature, očekujemo naglu pojavu velike brojnosti ovih insekata. Zato će naše akcije, kada se za njih stvore uslovi, morati da budu vrlo intezivne i svakodnevne”, kaže Dubravka Planinac, dr veterinarske medicine JKP „Gradska čistoća”.

Pored klasičnih larvicidnih preparata, JKP „Gradska čistoća” ove godine u praksu uvodi i upotrebu bioloških koji su na bazi bakterija bacillus thuringiensis i bacillus sphaericus , koji deluju na larve komaraca, a ne utiču na životnu sredinu.

„Deo vodenih površina od ove godine tretiramo biološkim preparatom. On se koristi na čistijim vodenim površinama kako bi njegova upotreba imala puno dejstvo. Za njegovo uvođenje smo se odlučili, jer pored toga što deluje na larve komaraca nema nikakav negativni uticaj po životnu sredinu. Na lokacijama na kojima biološki preparat nema dejstvo koriste se klasična larvicidna sredstva registrovana od strane Ministarstava za zaštitu životne sredine i upisana u Privremenu listu biocidnih proizvoda. Nažalost, i pored naših intenzivnih tretmana, pred nama je zaista teška godina, jer vremenske prilike i eko-sistem čine svoje, a pored toga postoje i lokacije do kojih mi ne možemo doći i sprovesti larvicidni tretman. Najpre mislim na privatne posede gde vrlo često imamo različita skladišta vode, pa i najobičnije saksije za cveće, zatim septičke jame ili bunare, a sve to predstavlja idealne lokacije za razmnožavanje larvi komaraca. Apelovaću na sugrađane da ukoliko nisu do sada, obezbede fizičku barijeru od komaraca na svojim prozorima, da redovno menjaju vodu u saksijama, isprazne eveneutalna skladišta vode po dvorištima i koriste propisane preparate za septičke jame ukoliko ih poseduju i naravno da našim ekipama kada krenu sa akcijama suzbijanja odraslih jedinki komaraca, omoguće nesmetan rad, jer će ove godine to biti izuzetno važno”, naglašava Planinac.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

three × 4 =