OSNIVAČ VIKILIKSA ULOŽIO ŽALBU SUDU

Advokati osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža uložili su žalbu sudu u Londonu na njegovo izručenje u SAD.

pixabay.com

Oni su to učinili nakon što se Komesarka Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava Mišel Bašele sastala sa njegovim pravnim timom i porodicom u Ženevi, prenosi Gardijan.

Asanž (51) je optužen u SAD za špijunažu po 18 tačaka optužnice, zbog dokumenata koji su procureli 2010. i 2011. godine, a ako bude osuđen, preti mu doživotni zatvor, navodi britanski list.

Vikiliks je saopštio da je Asanžov pravni tim izneo “savršene žalbene razloge” Vrhovnom sudu Velike Britanije, protiv odluke britanske ministarke unutrašnjih poslova Priti Patel, koja je u junu odobrila izručenje Asanža u SAD.

Britanski sud je prošle godine stopirao njegovo izručenje, ali je nakon toga usvojena žalba američke vlade Višem sudu, navodi Gardijan.

Žalba njegovog pravnog tima usledila je nakon što se Komesarka za ljudska prava UN Mišel Bašele sastala sa Asanžovim advokatima i suprugom u Ženevi.

Džulijan Asanž, koji je australijski državljanin, se od 2019. nalazi u Belmaršu, zatvoru visokog obezbeđenja u Londonu, od kada mu je Ekvador ukinuo azilantski status u ambasadi u Londonu.

 

B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

17 + seventeen =