OSTAO JE UZ MAJORA TEPIĆA, DO POSLEDNJEG TRENUTKA! Na današnji dan poginuo je i vojnik Stojadin Mirković!

Danas se navršila 31 godina od pogibije vojnika Stojadina Mirkovića iz Gornjih Leskovica, čija je žrtva postala simbol otpora i patriotizma

Devetnaestogodišnji Stojadin Mirković je sa majorom Milanom Tepićem 29. septembra 1991. godine poginuo u Hrvatskoj, u kasarni u Bedeniku pored Bjelovara, braneći vojno skladište municije.

Tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, 1991. godine major Milan Tepić je suočen sa opsadom kasarne, u kojoj se nalazilo vojno skladište, naredio vojnicima, koje je rat zatekao na redovnom služenju vojnog roka u JNA, da napuste kasarnu.

Mnogi su zarobljeni, a mnogi su uspeli da se spasu. Ipak, mladi Stojadin Mirković je ostao sa svojim majorom do poslednjeg trenutka, prvi put se oglušio o komandu svog pretpostavljenog.

Major Tepić je u želji da brojno naoružanje ne dopadne u ruke pripadnika hrvatske vojske koja bi ga koristila za borbu protiv pripadnika JNA, digao i sebe i skladište u vazduh. Stojadina Mirkovića je pogodila zolja u oklopnom transporteru, u kome se nalazio.

Polaganje cveća i odavanje počasti ispred biste Stojadina Mirkovića, koja se nalazi u dvorištu

Osnovne škole „Miloš Marković“ u Donjim Leskovicama planirano je u 11 časova.

Porodica Stojadina Mirkovića i majka Anka, sa direktorkom škole Natašom Tadić Đuković i ove godine organizovali su pomen čuvajući uspomenu na hrabrog vojnika iz ovog kraja, koji je prozvan „Sinđelićem podno Povlena“.

informer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

two + 11 =