Otkazano više od 300 letova

Više od 300 letova na nemačkim aerodromima Diseldorf i Keln Bon, otkazano je danas zbog 24-časovnog štrajka sindikata Ver.di, saopšteno je iz uprave oba aerodroma.

Aerodrom Diseldorf je danas saopštio da je otkazano 205 od planiranih 330, dok je 29 preusmereno na druge aerodrome, a sedam je pomereno za sutra. 

Od današnjih uobičajnih 136 putničkih letova sa aerodroma Keln Bon, 131 je otkazan još u nedelju uveče. Sindikat Ver.di je u petak najavio da će štrajkovati, nakon što radnici u avionskom saobraćaju nisu uspeli da se približe dogovoru. 

Sindikati su pred drugu rundu pregovora sa državom, 22. februara, tražili povećanje zarada od 10,5 odsto, ali tako da minimalno povećanje iznosi 500 evra mesečno bruto. Opštine i gradovi odbacuju zahteve kao nerealne. 

Oni su poslodavci za oko 2,5 miliona ljudi u Nemačkoj, preneo je “Dojče vele”. 

“Inflacija, visoke cene energije i hrane guraju mnoge zaposlene u neizvesnost. Mnogi ne znaju kako da plate kirije ili napune frižider. Treba im osetno više novca da bi izašli na kraj”, rekla je za list “Handelsblat” zamenica šefa Ver.dija Kristine Bele.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eighteen − 4 =