OTKRIVEN GLAVNI POTEZ UKRAJINSKE KONTRAOFANZIVE: Rusija u ovom pravcu postavila svoju najbolju odbranu

Pojasevi prepreka sa protivtenkovskim rovovima, žicom i minskim poljima nalaze se u ravnicama koje vode ka jugu.

Šef ukrajinskih oružanih snaga bio je iznenađujuće otvoren po pitanju kontraofanzive na jugu kada je u decembru prošle godine rekao da ako bi njegove trupe uspele da zauzmu južni grad Melitopolj, mogle bi da udare na Кrim i preseku kopneni koridor koji trenutno drže ruske snage.

– Jednostavno ću navesti činjenice. Da bismo stigli do granica Кrima, moramo da pređemo razdaljinu od 84 km do Melitopolja. Ovo nam je dovoljno, jer bi nam Melitopolj dao punu kontrolu nad vatrom – rekao je Valerij Zalužni tada za “Ekonomist”.

U ranim jutarnjim satima u prošli četvrtak, general je možda konačno napravio ovaj potez.

Činilo se da je žestok napad ukrajinskih snaga bio usmeren na grad Tokmak, ključno čvorište na južnoj osovini i odskočnu dasku do grada Melitopolja i, na kraju, Azovskog mora.

Ispred njih je Rusija postavila svoju najžešću odbranu.

Pojasevi prepreka sa protivtenkovskim rovovima, žicom i minskim poljima nalaze se u ravnicama koje vode ka jugu.

Takozvani “zmajevi zubi”, piramidalne strukture visoke oko metar, takođe su postavljene da zaustave napredne tenkove i druga oklopna vozila.

Prošle nedelje su američki zvaničnici rekli da se čini da je ukrajinski napad u ovom pravcu “glavni potez” kontraofanzive. Poznato je da su još dva u toku, a bilo koji od njih može biti finta, piše britanski “Telegraf”.

srbija danas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

twelve + fifteen =