Otkrivena nova buba u Srbiji: Nosi ime Novaka Đokovića, teniser odreagovao na vest

Novi insekt pronađen u Srbiji, nazvan po Novaku Đokoviću

Otkrivena je i opisana nova pećinska vrsta insekata za nauku, koja je nazvana Duvalius djokovici (Đokovićev duvalijus), u čast trofejnog teniskog šampiona Novaka Đokovića. Jedinstveni pećinski predator trčuljak pronađen je u Siminoj jami, na planini Povlen. Nova vrsta i Novak imaju zajedničke osobine – brzinu, snagu, istrajnost, sposobnost da opstaju u surovom okruženju, objašnjavaju naučnici. Ističu da je ovaj insekt predator u podzemnoj sredini, a Novak figurativno na teniskom terenu.

Naučni rad sa otkrićem i opisom nove vrste insekata u Siminoj jami, koja se nalazi u selu Gornje Košlje na planini Povlen u okolini Ljubovije u zapadnoj Srbiji, objavljen je pre nekoliko dana u renomiranom međunarodnom zoološkom naučnom časopisu Annales Zoologici Fennici, saopštio je Biološki fakultet u Beogradu.

Novu vrstu za nauku su opisali prof. dr Srećko Ćurčić i dr Nikola Vesović sa Univerziteta u Beogradu – Biološkog fakulteta, kao i entomolog i biospeleolog Dragan Pavićević iz Beograda. Tipske primerke ove vrste su sakupili biospeleolozi Miloš Kuraica, koji je takođe jedan od autora ovog naučnog rada, kao i dr Iva Njunjić.

Duvalius djokovici (u prevodu “Đokovićev duvalijus”) veoma je retka i usko lokalizovana vrsta insekata trčuljaka, navodi se u saopštenju Biološkog fakulteta.

“Naseljava Siminu jamu i nigde se više ne može naći u svetu. U pitanju je sitna, potpuno slepa i depigmentisana vrsta insekata sa dugačkim nogama i antenama. Ona je jako hitra i grabljiva, a hrani se drugim sitnim životinjama koje naseljavaju navedenu jamu”, piše u saopštenju.

Smatra se da je vrsta jako stara, a njeni najbliži srodnici naseljavaju zapadnu Srbiju i vezani su za zemljište planine Maljen i pećinske objekte u okolini Valjeva.
Zajedničke osobine sa Novakom Đokovićem

Autori su našli sličnost između nove vrste insekata za nauku i Novaka Đokovića na osnovu nekoliko zajedničkih osobina: brzine, snage, istrajnosti, elastičnosti i sposobnosti da opstaje u surovom okruženju.

“Nova vrsta insekata je predator u podzemnoj sredini, a Novak figurativno na teniskom terenu. Takođe, oboje potiču iz Srbije. Autori nove vrste su i obožavaoci Novaka Đokovića, tako da je to još jedan dodatni razlog zašto su vrstu nazvali baš po najboljem teniseru svih vremena i jednom od najdominantnijih sportista sveta ikada”, navodi se u saopštenju.

Vest je naravno stigla i do najboljeg tenisera na svetu.

Đoković je podelio fotografiju na svom Instagram storiju i kratko odreagovao na ovu vest.

“Novi insekt nađen u zapadnoj Srbiji nazvan je po meni”, napisao je teniser, uz smajlija.

Očigledno mu se svidelo što još jedna životinjska vrsta nosi njegovo ime.

Podsetimo, nova vrsta insekata nije prva vrsta životinja koja je nazvana po Novaku Đokoviću.

Nedavno je opisana nova slatkovodna vrsta puževa za nauku iz Crne Gore u naučnom časopisu Subterranean Biology, koja je nazvana Travunijana djokovici.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4 × 1 =