OTKUD SRPSKI KALAŠNJIKOVI U SIRIJI?

Na internetu su se pojavile fotografije oružja kojim arapsko-kurdski odredi oslobađaju Raku od terorista. Reč je o čuvenoj Zastavinoj pušci M-70, piše Sputnjik.

pixabay.com
pixabay.com

U toku su završne borbe za oslobađanje Rake od terorista Islamske države. Sirijske demokratske snage saopštile su da se predalo oko 300 terorista, lokalnih plaćenika, i da njihovi arapsko-kurdski odredi napreduju ka centru grada najavljujući konačno oslobađanje Rake, pa i kraj rata u Siriji.

Puška oslobodilaca fotografisana tokom predaha u pokušaju da se neutrališu teroristi u Raki osvanula je na društvenim mrežama i izazvala buru komentara i različitih teorija zavere.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da ima više načina na koje je puška iz Šumadije moga da završi u Siriji. On podseća da se u bivšoj Jugoslaviji proizvodila velika količina naoružanja za izvoz, a naše fabrike za proizvodnju pešadijskog naoružanja otvarane su i van granica. Jedan talas izvoza išao je ka Bliskom istoku, podseća Radić.

Naše, domaće, Zastavine puške u borbi protiv ISIS-a: Ekskluzivne slike koje sam dobio sa ratišta u Siriji – ove puške Kurdi koriste u Raki da bi ubijali ISIS teroriste.

Publicerat av Boris Malagurski den 13 oktober 2017

“Maltene svaka zemlja iz sad problematičnog regiona, ako povučemo prstom od severa Afrike, pa sve do Arabijskog poluostrva, pa prema Iraku i Iranu, bila je kupac naših automatskih pušaka”, kaže Radić.

On ne isključuje mogućnost da je reč o starijem modelu M-70 iz tog perioda, ali dodaje da je put ove puške do Sirije mogao da bude i drugačiji.

U prošloj deceniji velike količine naoružanja izvezene su iz Bosne i Hercegovine, za potrebe organizovanja obnovljenih oružanih snaga Iraka, ali i za naoružavanje brojnih savezničkih zemalja koje su se pridružile borbi protiv terorizma, podseća Radić.

pixabay.com
pixabay.com

“To je bilo naoružanje iz pasivne rezerve entitetske vojske. Amerikanci su na pitanje zašto to rade, zašto ga izvoze, mogli da kažu — mi razoružavamo BiH da bismo sprečili realan rizik od unutrašnjeg konflikta koji se juče završio. Kada su izgubili bezbednosnu kontrolu u Iraku, kad je došlo do velike pobune, dosta tog naoružanja se našlo u rukama raznih pobunjenika. Govorimo o stotinama hiljada cevi koje su raspadom dela iračkih jedinica, masovnom krađom i haosom koji je tamo zavladao dospele u ruke svima, od običnih civila do pojedinaca koji su kasnije organizovani u ID-u”, tvrdi sagovornik Sputnjika.

On podseća da je 2007. godine bilo kritika da srpske puške koriste razni pobunjenici. U vreme pobune u Faludži američki mediji pokazali su srpsku pušku koju koriste zli momci.

“Puške jesu proizvedene u Kragujevcu, ali možda su otišle u naoružavanje teritorijalne odbrane Slovenije, zatim su evakuisane na područje zapadne Bosne, a zatim su kao višak naoružanja prodate između 2004. i 2006. Iraku. Na taj način puške su verovatno dospele i u ruke terorista, a ne samo oslobodilaca Rake. Mogu da budu i u rukama američkog specijalca”, kaže Radić.

On dodaje da ne treba zaboraviti da sve vreme traje i izvoz naoružanja iz Kragujevca, a od 2013. godine i u Saudijsku Arabiju koja više nije na crnoj listi. Kupci našeg naoružanja su i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Izvor: Sputnik

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

11 − nine =