Otvoren novi front u ratu: Bitka je počela

Dok traju teške borbe na istoku i jugu Ukrajine, izgleda da se u međuvremenu otvorio novi front u ratu.

Tenzije između ukrajinskih i ruskih pomorskih i vazdušnih snaga eskalirale su oko strateški važnih gasnih i naftnih platformi, tzv. Bojkove kule koje se nalaze u Crnom moru.

Plinske i naftne platforme stisnute su između Krima i Odese i postale su predmet novih sukoba dok se Ukrajina i Rusija bore za kontrolu energetskih resursa.

Bojkove kule se nalaze na oko 100 kilometara od Odese i oko 150 kilometara od Krima, a Ukrajina ih je koristila za proizvodnju i istraživanje gasa u Crnom moru.

Platforme u Crnom moru kupljene su od Singapura 2011. godine i nazvane su u čast bivšeg ukrajinskog ministra energetike Jurija Bojka.

Rusija je 2014. godine zaplenila opremu za bušenje i drugu imovinu ukrajinske državne kompanije “Chornomornaftogaz” tokom okupacije Krima. Od tada Ukrajina pokušava da vrati platforme u svoje ruke.

Nakon što je Putin pokrenuo sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu prošle godine, bitka za kontrolu naftnih i gasnih platformi dostigla je novi nivo.

U severozapadnom delu Crnog mora nalazi se desetak platformi. Većina njih nije u funkciji od juna prošle godine, kada ih je Ukrajina prvi put napala.

Jedna od najnovijih bitaka dogodila se krajem avgusta kada su se ruske i ukrajinske snage sukobile oko naftne platforme u blizini ostrva Snejk, u severozapadnom delu Crnog mora.

Ukrajina je saopštila da su njene snage oštetile ruski avion raketom u napadu, a Rusija tvrdi da je njen borbeni avion uništio brzi vojni čamac sa ukrajinskim trupama.

Platforme u severozapadnom delu Crnog mora više se ne koriste za bušenje, već su u ratu dobile strateški značaj kao isturene baze za razmeštanje snaga i resursa, lokacije za desantne helikoptere i za raspoređivanje dalekometni raketni sistemi, navodi britansko Ministarstvo odbrane u svom najnovijem obaveštajnom izveštaju.

Na platforme se mogu postaviti sistemi za nadzor i izviđanje, koji se koriste za prikupljanje obaveštajnih podataka o neprijateljskim aktivnostima, kaže Set G. Džons, vojni analitičar.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

3 × 4 =