Ovo se čekalo: Putin predložio – Erdogan obećao

Pregovarački proces o projektu “gasnog haba” koji je Moskva predložila Ankari mogao bi biti aktiviran u Turskoj u najskorije vreme, piše Sputnjik.”

Smatram da će se pregovori na ovu temu ubrzo aktivirati. Sam gospodin predsednik objavio je juče, zapravo, svoj program, nazvavši ovaj projekat prioritetnim”, rekao je izvor u administraciji turskog lidera.

Redžep Tajip Erdogan je, obraćajući se sinoć nakon pobede u drugom krugu predsedničkih izbora pristalicama u Ankari obećao da će ralizovati projekat “gasnog haba”, koji je ranije predložio ruski predsednik Vladimir Putin.

Transakcije za prodaju-kupovinu gasa posredstvom projekta gasnog haba koji je Rusija predložila Turskoj planirane su da otpočnu 2024. godine, izjavio je ministar za energetiku i prirodne resurse zemlje Fatih Donmez.

On je ranije kazao da je Ankara početkom aprila započela proces izmena zakona u vezi sa predlogom Rusije i da se očekuje da ih Erdogan usaglasi. Prema njegovim rečima, brojne evropske zemlje, uključujući Mađarsku i Srbiju, zainteresovane su za kupovinu gasa preko haba.

Posredništvo u ukrajinskom sukobu – prioritet

Izvor je takođe istakao da će Erdogan nakon pobede na izborima nastaviti „telefonsku diplomatiju“ sa Rusijom i Ukrajinom i apelovati na prekid vatre.

“Tema Ukrajine i tema posredništva Turske u ovom sukobu je prioritet u našoj spoljnoj politici. Gospodin predsednik je, možda, jedini svetski lider koji ima odnos poverenja kako sa liderom Ukrajine, tako i sa liderom Rusije. Biće nastavljeni apeli i predlozi za momentalni prekid vatre i obnavljanje mirovnih pregovora. Kao što je gospodin predsednik izjavljivao, pobednika u ovom sukobu neće biti”, ocenio je izvor.

Prema njegovim rečima, prehrambeni sporazum ostaje prioritetan za turskog predsednika i Ankara će zahtevati neometano funkcionisanje mehanizma.
Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula prošle godine u Istanbulu i poslednji put je produžen do 17. jula tekuće godine. Sporazum su potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Ujedinjenih nacija i Turske.

Paket dokumenata predviđa ukidanje ograničenja izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

fifteen + eight =