Treba ih jesti sveže, jer su bogate enzimima i antioksidansima kao i hranjivim materijama koje se gube termičkom obradom.
Smokve sadrže i do 80 posto vode, a istovremeno su voće sa najvišim nivoom prirodnih šećera, pa su izuzetan izvor energije, a podstiču i rad mozga, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje.
Smokve su mnogima omiljeno letnje voće. Osim što su ukusne, mogu da se koriste za lečenje uboda insekata (kod ugriza i uboda insekata, pauka i drugih životinja koristi se obloga od suve smokve), a od davnina se smatraju odličnim afrodizijakom.
Donosimo 15 zanimljivih činjenica o smokvama:
Smokve su bolji izvor netopivih vlakana od većine voća koje povoljno deluje na zdravlje debelog creva i pospešuju probavu.
Postoji više od 150 vrsta smokvi i razlikuju se po boji.
Prava su riznica minerala i vitamina.
Treba ih jesti sveže, jer su bogate enzimima i antioksidansima kao i hranjivim materijama koje se gube termičkom obradom.
Sadrži visok udeo vode (80 %) i prirodnih šećera, pa se brzo probavlja.
Smokva ima antitumorni efekat, dokazali su naučnici, pa tako usporava razvoj određenih ćelija raka.
Beli mlečni sok iz smokve se koristi kod uklanjanja bradavica.
Osobe koje boluju od povišenog nivoa kalcijuma u krvi treba da ih izbegavaju.
Zbog laksativnog dejstva ne preporučuju se osobama koje pate od upalnih bolesti creva.
Suve smokve visoko su koncentrisan izvor minerala, vitamina i antioksidanata.
Suve smokve mogu da se čuvaju i do 6 meseci.
Smokve možete da koristite kao moćno sredstvo za čišćenje lica – njene sićušne semenke obaviće posao pilinga, a aktivni enzimi će odstraniti sloj mrtvih ćelija.
Bogate su beta-karotenom pa se preporučuje da jedete smokve nekoliko dana pre odlaska na sunčanje.
Sveže smokve se brzo kvare pa treba odmah da se pojedu, ili odlože u frižider, gde mogu da se drže do tri dana.
Sveža smokva deluje umirujuće kod upala disajnih puteva.