Ovo zanimanje je sve traženije: Potrebni i u javnom i u privatnom sektoru

Nije došlo do usporavanja potražnje za radnicima koji se bave sajber sigurnošću uprkos masovnim otpuštanjima u tehnološkoj industriji, izveštava “Axios”.

Uz porast hakovanja i sajber napada, potrebni su sigurnosni radnici i izvan tehnološkog prostora, s oglasima za posao u javnom sektoru koji su prošle godine porasli za 25 odsto.

Kompanije su se godinama borile da popune uloge u sajber bezbednosti, prošle godine je na svakih 100 radnih mesta bilo 68 zaposlenih radnika. Manjak bi mogao podstaći kompanije da popune otvorena radna mesta s početnicima, koji su tradicionalno imali problema s prodorom u industriju. 

Ukupan broj zaposlenih radnika u sajber bezbednosti u 2022. ostao je relativno nepromijenjen u odnosu na prethodne procene na oko 1,1 milion, prema novim podacima Nacionalne inicijative za obrazovanje o kibernetičkoj sigurnosti pri Nacionalnom institutu za standarde i tehnologiju, trgovinske grupe “CompTIA” i kompanije “Lightcast”. 

U isto vreme, poslodavci su objavili 755.743 slobodna radna mesta u oblasti sajber bezbednosti tokom cele 2022. godine — što je smanjenje od otprilike 2 odsto u odnosu na 769.736 objavljenih između oktobra 2021. i septembra 2022., kada su te grupe zadnji put prikupljale takve podatke. 

Potražnja za sajber sigurnošću u javnom sektoru porasla je 25 odsto tokom 2022. s 45.708 oglasa za posao, stoji u izveštaju. Potražnja privatnog sektora porasla je otprilike 21 odsto na oko 710.000 oglasa.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

14 − seven =