Parcele beleže astronomske vrednosti: U Srbiji kao u Španiji, a Hrvatska najjeftinija

Poljoprivredno zemljište u Srbiji, posebno u Vojvodini dugo je na ceni, a što se ne može reći i za pojedine zemelju regionu. Za najkvalitetniju parcelu sa dobrom lokacijom u Vojvodini je potrebno izdvojiti i do 20.000 evra po hektaru. S druge strane, poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj je najjeftinije među državama EU, a moratorijum na prodaju strancima uskoro ističe.

Poljoprivrednog zemljišta u Srbiji nema mnogo u ponudi, a cena kako kažu zavisi od klase zemlje, veličine parcele i svih benefita poput navodnjavanja, prilaznosti putevima i da li je pod zakupom… Traže se veliki komadi zemlje, a pojedine parcele beleže astronomske vrednosti.

Cene poljoprivrednog zemljišta u Južnobačkom okrugu i dalje su najviše u Srbiji, a vojvođanske oranice su po cenama sve bliže, ako ne i više od mnogih zemalja Evropske unije. Prosečna cena hektara u ovom delu Vojvodine išla je i do 12.000 evra. Sledi Severnobački okrug gde su cene bile, u proseku, nešto ispod 10.000 evra, u Severnobanatskom nešto ispod 8.000 evra za hektar. I to je u rangu cena u recimo Španiji.

Najskuplji kvadrat poljoprivrednog zemljišta prometovan je ove godine u Kaću po ceni od 40 evra za metar kvadratni za parcelu površine 52 ara. Najskuplje poljoprivredno zemljište u Srbiji u drugom kvartalu 2022. godine prometovano je u opštini Ruma (Pavlovci) po ceni od 1.000.000 evra za 5.66 hektara – pokazao je izveštaj Republičkog geodetskog zavoda,

S druge strane, poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj je najjeftinije među državama EU a moratorijum na prodaju strancima uskoro ističe.

Cena obradivog poljoprivrednog zemljišta u EU drastično varira, od prosečno 47.290 eura po hektaru u Luksemburgu do 3.661 evro po hektaru u Hrvatskoj. To pokazuju podaci statističke agencije EU, Evrostata, za 2021, a odnose se na 19 država članica EU, piše Index.hr.

Još nisu prikupljeni podaci iz 2021. za Holandiju, ali se može pretpostaviti da je najveća cena upravo u toj državi jer je tamo 2020. prosečna cena od 71.225 evra/ha bila uverljivo najveća u EU. Evrostatu još nedostaju podaci i za Belgiju, Nemačku, Kipar, Maltu, Austriju i Portugal, prenosi Indeks.

Poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj je najjeftinije među državama. Region s najjeftinijim zemljištem u EU je Gornji Norland, koji se nalazi u Švedskoj, na krajnjem severu kontinenta. Cena obradivog zemljišta u toj regiji iznosi prosečno 1.882 eura po hektaru. Najskuplje u Jadranskoj Hrvatskoj, najjeftinije u Severnoj Hrvatskoj.

Velike su razlike i unutar Hrvatske. EU deli države na NUTS2 regije, a Hrvatska je podeljena na tri: Jadransku Hrvatsku, Severnu Hrvatsku i Panonsku Hrvatsku. Prosečna cena obradivog poljoprivrednog zemljišta je najveća u Jadranskoj Hrvatskoj (5.312 evra/ha), a najmanja u Severnoj Hrvatskoj (3.171). Panonska Hrvatska je s cenom od 3701 evra tek malo iznad državnog proseka.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

13 + fifteen =