Česta konzumacija čaja i kafe povećavaju rizik od raka pluća.
Više od dve čaše čaja ili kafe dnevno mogu i te kako povećati rizik od pojave raka pluća, rezultati su nove međunarodne studije. I to čak nema veze sa tim da li ste pušač ili ne, a razliku ne pravi ni to da li je pijete kafu sa kofeinom ili bez.
Rezultati studije Univerziteta Vanderbilt u Tenesiju pokazali su da su ljudi koji su pili dve šolje kafe dnevno imali za 41 odsto veću šansu da obole od raka pluća u odnosu da one koji uopšte nisu konzumirali kafu ili su pili manje količine. Oni koji su pak, pili dve šolje čaja dnevno imali su 37 odsto veće šanse da obole od raka pluća.
Ono što naučnici nisu uočili jeste razlika u opasnosti u skladu sa godinama ili vrstom kafe, ali jeste dokazano da popularne bezkofeinske kafe za još 15 odsto povećavaju rizik.
Onkolog dr Džuli Fišer ističe da se uticaj kafe i čaja podrobnije mora istražiti i da je za sada pretpostavka da se sa rakom pluća povezuje procedura pravljenja kafe, a ne kofein.