PEČURKE – ŠUMSKO MESO

Nutricionisti ističu da su šampinjoni namirnica koja često treba da bude
zastupljena u ishrani kako bi imali dug i zdrav život. Srećom, ove ukusne pečurke su
dostupne na Beogradskim pijacama tokom cele godine i imaju pristupačnu cenu.

Pečurke predstavljaju jedan od najboljih izvora proteina. Ukoliko ste ljubitelj ovog
povrća sigurno volite šampinjone jer su posebnog ukusa, lako se pripremaju i idu uz sve
vrste jela. Nutritivno su izuzetno bogati, imaju malo kalorija i veoma su hranljivi. Ovo
izuzetno povrće koje mnogi nazivaju šumskim mesom dostupno je tokom cele godine, ali
za razliku od mesa ono ne poseduje masti i holesterol. Savetuje se da ih redovno
koristite u ishrani jer spadaju u lako svarljive namirnice zbog obilja vlakna . Bilo da
ih pripremate na vodi, ulju ili puteru, uživaćete u njihovoj jedinstvenoj aromi i svom
organizmu podariti obilje proteina, vitamina, minerala i vlakana.
Kada je u pitanju izbor šaminjona, neko voli krupnije, neko sitnije, ali ono što je veoma
važno posebno tokom leta je da ih brzo iskoristite zbog visokih temperatura na kojim
brzo propadaju. Par dana ih možete čuvati u frižideru, najbolje u papirnoj kesi
zamotanoj u vlažnu krpu jer ćete tako održati njihovu vlažnost i svežinu.
Pijace su pravo mesto za plasman pečuraka, jer kupci traže i cene kvalitetnu i svežu
robu. Tako je recimo poznato da na Zemunskoj pijaci izvrsne šampinjone možete kupiti
na tezgi br. 23 kod Vere Jović, proizvođača iz Smederava. Vera na Beogradskim pijacama
pečurke prodaje dvadestčetiri godine, u početku na Zelenom vencu i Bajloniju, a sad već
20 godina na Zemunskoj pijaci. Obzirom na obim proizvodnje, kod Vere se snabdevaju i
mnogi restorani, što govori o kvalitetu njenih proizvoda, ali i o tome koliko je
porodica Jović vredna. Pošto najbolje savete ali i recepte možete dobiti od
proizvođača, Veru smo pitali kako ona najčešće priprema šaminjone. Predložila je
odličan recept za koji su potrebni luk, pečurke, malo spanaća, pirinač , jaja, pavlaka i
začini po ukusu. Luk se prodinsta, dodaju se seckani šampinjoni, potom pirinač i na
kraju spanać. To se dinsta dok pirinač ne pokipi vodu koju šampinjoni puštaju. Kada
voda ispari smesa se prelije umućenim jajima i pavlakom i zapeče. Isecka se na kocke i
servira. Ovaj obrok je veoma lak za pripremu i izuzetno je hranljiv.
Postoji verovanje da su pečurke nastale od groma, posle olujne noći i zato ih nazivaju
hranom bogova. Ukoliko želite da imate dobro zdravlje i lepu figuru savetujemo vam da
često konzumirate ovu veoma zdravu namirnicu koja zbog obilja vlakna pruža osećaj
sitosti.
Zašto je dobro jesti pečurke?

  • Podstiču proizvodnju belih krvnih zrnaca i time jačaju imuni sistem.
  • Pomažu kontrolu lipida u krvi i štite od bolesti srca.
  • Odgovaraju dijabetičarima jer imaju malo ugljenih hidrata.
  • Sadrže antioksidante koji štite i obnavljaju ćelije.
  • Sadrže oko 90% vode pa su idealna namirnica za one koji drže dijetu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

19 − eighteen =