Penzioneri, doživite prirodu, istoriju i kulturu Srbije – Posetite sedam tvrđava na Dunavu

Proleće je pravo vreme za odmor na Dunavu, uz upoznavanje istorije Srbije obilaskom tvrđava koje su na njemu izgrađene.

Reka Dunav je sama po sebi fascinantna, ali ono što je dodatno čini još lepšom su utvrđenja koja stoje vekovima kao svedoci prošlosti. Dužina toka ove reke je druga po veličini u Evropi, a krasi je više od 120 tvrđava, od kojih se u Srbiji nalazi sedam koje su svoju sudbinu vezale za Dunav, prirodnu granicu među narodima i civilizacijama.

Mesto podizanja ovih tvrđava pažljivo je birano, a predstavljaju simbol moći, blagostanja i napretka. 

U saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije predstavićemo vam svaku od sedam tvrđava, a za neke od njih ste sigurno već čuli, obzirom da predstavljaju turističke atrakcije gradova u kojima se nalaze. 

Beogradska tvrđava

Glavni grad Srbije se razvio na, sada već dobro poznatoj, Beogradskoj tvrđavi koja se sa parkom Kalemegdan prostire na preko 60 hektara. Više puta je rušena i obnavljana, što je i ostavilo traga na njenoj arhitekturi. 

Osim što je najposećenija turistička lokacija sa kulturno istorijskim spomenicima od neprocenjivog nacionalnog značaja, ova tvrđava je omiljeno mesto za odmor i rekreaciju mnogih Beograđana.

Petrovaradinska tvrđavaSimbol Novog Sada, Petrovaradinska tvrđava nalazi se na desnoj obali Dunava i predstavlja jednu od najočuvanijih tvrđava u Evropi. Nalazi se u samom srcu grada i sa nje se pruža prelep pogled na sve lepote Novog Sada. Bogata je muzejima, znamenitostima i odličnim restoranima.

Pored Podzemnih vojnih galerija kao najveće turističke atrakcije, verovatno najprepoznatljivije obeležje Petrovaradinske tvrđave je njena kula sa satom. Specifičnost satnog mehanizma starog više od 300 godina je u tome što njegova mala kazaljka pokazuje minute dok velika kazaljka pokazuje sate, pa i u retkim momentima kada ne radi on četiri puta dnevno pokazuje tačno vreme. 

Na ovoj tvrđavi se održava najpoznatiji muzički festival u Srbiji, koji privlači turiste iz celog sveta, te je za vreme trajanja festivala 2022. godine Petrovaradinsku tvrđavu posetilo više od 200.000 ljudi. 

Tvrđava Bač

Iako nije direktno pozicionirana na Dunavu smatra se dunavskim utvrđenjem jer se nalazi u neposrednoj blizini reke. Ova tvrđava predstavlja jedan od najuverljivijih svedoka bogate istorijske prošlosti opštine Bač, i nesumljivo je izuzetno vredan spomenik srednjevekovne kulture. Nalazi se kod grada Bača po kome je cela plodna ravnica između Dunava i Tise dobila ime Bačka. Podignuta je na nekadašnjem ostrvu i sa svih strana je bila okružena vodom, a u tvrđavu se ulazilo preko pokretnog mosta. 

Više puta je rušena i paljena, ali je 1948. godine dobila status spomenika kulture, čime je zaustavljeno njeno dalje propadanje i raznošenje materijala i otvoren put ka organizovanoj brizi za njeno očuvanje.

Smederevska tvrđava

Ovu tvrđavu je kao upravno, vojno, privredno, kulturno i crkveno sedište srpske Despotovine, nakon gubitka Beograda, podigao Despot Đurađ Branković. Svojim položajem na ušću reke Jezave u Dunav zauzima površinu od približno 11 hektara, ima oblik nepravilnog trougla i sastoji se iz dva dela – Velikog grada i Malog grada. 

Smederevsku tvrđavu možete posetiti za vreme brojnih manifestacija koje se na njoj odvijaju. Krasi je čak 25 kula sa kojih se prostire prelep pogled na Dunav. 

Ramska tvrđava 

Na desnoj obali Dunava, na strmoj kamenoj litici, nalaze se zidine srednjevekovnog grada Rama. Tu se danas nalazi malo selo, nekada poznato kao varoš, koje je ime dobilo po istoimenoj tvrđavi oko koje se formiralo i naselje.

Istorijski izvori govore da je Ramska tvrđava sagrađena po nalogu sultana Bajazita II – dede Sulejmana Veličanstvenog. Iz ovog perioda potiče legenda, po kojoj je sultan Bajazit II, obilazeći svoje vojnike, zastao da se odmori na brežuljku sa koga se pružao lep pogled na Dunav. Kada se probudio osećao se kao preporođen te je naredio da se na tom mestu sagradi tvrđava.

Zalaske Sunca na ovom mestu „Nacionalna geografija“ proglasila je za jedne od najlepših u Evropi i to zasigurno treba doživeti. 

Golubačka tvrđava

Tvrđava pripada Nacionalnom parku Đerdap i smeštena je na visokim liticima desne obale Dunava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru.

Ovu čarobnu tvrđavu čine 9 kula, a prepoznatljiva je po donžon kuli, koju je Feniks Kanic nazvao „Šešir kula“ zbog njenog oblika. Građena je kao poslednja odstupnica i poslednja odbrana, a pogled sa nje na Dunav i Đerdap je jedinstven doživljaj.

Tvrđava Fetislam 

Daljim prolaskom kroz Đerdapsku klisuru, Dunav nas vodi do grada Kladova i Fetislam tvrđave, koja se takođe nalazi na samoj obali reke. Izgradnja ovog dunavskog zdanja je delo sultana Sulejmana Veličanstvenog. 

Pored zanimljive arhitekture, Fetislam tvrđava je idealno mesto za uživanje. Vremenom je stvoren park unutar zidina, koji posetiocima, a i meštanima Kladova služi za odmor i rekreaciju. Pogled na Dunav i Turn Severin, rumunski grad sa druge strane Dunava, upotpunjavanju doživljaj i čine ovo utvrđenje mestom koje treba videti.

Tvrđava Fetislam ima mnogo toga da ponudi svakome ko se nađe u Kladovu, jer predstavlja središte kulturno-umetničkih događaja čitave opštine, ali i šire.

Sada vam ostaje samo da što pre krenete u avanturu Dunavom i doživite sve ono što priroda, istorija i kultura Srbije ima da pruži! 

Svaka od tvrđava je kulturno-istorijska celina od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. 

srbija danas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4 × 3 =