Obratite pažnju.
Odmalena slušamo mame i bake kako nas upozoravaju da svaku namirnicu pre jela treba dobro oprati. Međutim, mnogi su u dilemi kad dođe red na jaja, pa jedni kategorički tvrde da ih pre prženja i kuvanja treba dobro oprati, dok drugi misle sasvim suprotno. Stručnjaci kažu da ljuska sadrži poseban premaz koji jaje štiti od bakterija.
Voda uništava tu zaštitu, pa jaja nije dobro prati. I mada se mnogi plaše salmonele, ova bakterija je prisutna u jajetu, ako je zaraženo, a ne na površini.
Tako pranje sigurno neće ukloniti bakteriju.Takođe, salmonela se nalazi u celom jajetu, ne kako mnogi misle isključivo u žumancetu, pa vam ne znači ništa ako jedete samo belance u želji da se zaštitite.
U Evropi je zbog svega ovoga pranje jaja pre upotrebe, to jest, pre prodaje u marketima strogo zabranjeno. Ipak, u Americi je druga priča. Tamo važi pravilo da svi prodavci pre nego što izlože jaja moraju da ih operu baš zbog opasnosti od salmonele.