Petar zbog preticanja autobusa u Grčkoj doživeo pravi pakao: “Nije bilo dovoljno da platim…”

Kada je Petar iz Beograda sa porodicom otišao na letovanje u Grčku, nije ni slutio da će zbog pokušaja preticanja preko pune linije doživeti pravi pakao.

Do prkršaja je došlo u Pefkohoriju, poznatom grčkom letovalištu, kada je Petar pokušao da pretekne autobus koji se kretao 30 na sat.

“Najveći je što što ga nisam ni pretekao, mahnuli su mi policajci na pola pokušaja preticanja, pa sam se vratio nazad. Skinuli su mi tablice, uzeli saobraćajnu i vozačku i otišao sam u policijsku stanicu sa njima”, priča on.

Mislio je da će odlazak u policijsku stanicu biti rutina, da će potpisati nekoliko papira i završiti sa svim. Svestan je bio da se po grčkom zakonu zadražavaju tablice i dokumenta na 20 dana, ali je čuo da se na turiste to pravilo ne odnosi, posebno ako odmah plate kaznu. Ipak, nije bilo tako.

“Otišao sam da platim kaznu u poštu, udaljenu sat vremena, vratio se, rekli su mi da sačekam pola sata. Čekam pola sata, oni dođu i kažu da dođem sutra, jer čekaju šefa koji mora da odluči šta će sa mnom”, kaže on.

Odbili su da mu vrate tablice, vozačku i saobraćajnu, iako je kaznu platio. Rekli su da će da mu vrate tablice za 20 dana, jer je takav zakon. Čekao je da vidi da li hotel može da pomogne da se reši.

“Sa recepcije su pozvali hotel pošto policija ne zna engleski jezik dobro, ali su i na njihovu molbu odbili da mi vrate tablice. I ljudi iz hotela su bili zbunjeni. Gde je logika strancu uzimati tablice nakon što plati kaznu, kako da vrati kući. Kao da nas mrze, a mi im ovde jedini dolazimo, od nas žive”, kaže Petar.

Tablice je na kraju dobio nazad, ali nakon nekoliko dana nerviranja i vožnje napred nazad.

Na portalu Grčka info objašnjavaju da su nekada komandiri policije raspoloženi da odmah nakon uplaćene kazne ili sutradan vrate vozaču tablice i sva dokumenta, a nekada zadržavaju pravo da ih, kao što im zakon to omogućava, ne vrate narednih 20 dana. Nakon što istekne 20 dana, policija tablice šalje u konzulat, a konzulat ih šalje na vašu adresu u Srbiji. Ovo je za vozače najgori problem, jer moraju da traže drugi način kako bi se vratili u svoju zemlju, a troškovi se gomilaju.

“Ukoliko ne govorite engleski dobro, nakon uplaćene kazne nemojte ići u policijsku stanicu sami”, bolje je da neko od grčkih državljana krene sa vama. To može biti vlasnik smeštaja u kome boravite ili neka druga osoba iz Grčke koja će šefu policije objasniti na maternjem jeziku da nemate mogućnost da ostajete duže u Grčkoj čekajući tablice, uz nekoliko navedenih izgovora, mala deca, nedostatak novca…- objašnjavaju na ovom portalu.

Kada dođete u policiju moraćete da podnesete zahtev koji oni mogu odobriti i vratiti vam dokumenta ili odbiti u roku od dan ili dva. Lokalac koji će biti uz vas i policajci u stanici se često poznaju, posebno kada su manja letovališta u pitanju, i veća je verovatnoća da će vam uz asistenciju grčkog državljanina policija izaći u susret, vratiti oduzete predmete i dokumenta, i poželeti srećan put.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eleven − eight =