POČELA JE SEZONA SLAVA


Bilo da pripremate slavu ili idete kao gost, na Beogradskim pijacama možete nabaviti potrebne namirnice ili izabrati jedinstvene poklone. Slava je praznik koji nas podseća na toplinu, porodicu, bliskost. Najlepši poklon koji možete darovati domaćimima je lepo raspoloženje i iskreno prijateljstvo.

POČELA JE SEZONA SLAVA
Tokom cele godine se praznuju krsne slave, ali sa dolaskom jeseni počinje period kada se najviše proslavljaju. Krsna slava je narodni običaj proslave porodičnog zaštitnika kome se porodica obraća i moli za zdravlje i prosperitet. To je svetac za koga su vezani članovi porodice i u čiju čast pripremaju porodičnu svečanost onako kako im mogućnosti dozvoljavaju. Bez obzira da li se slavi u užem ili širem krugu, domaćice pripremaju svečanu trpezu i porodične specijalitete, a pre svega slavski kolač koji je uz žito, slavsku sveću i vino obeležje slave.
Šta će se naći na svečanoj trpezi planira se nedeljama unapred unapred. Nabavka namirnica je od posebnog značaja i zahteva dosta vremena. Bilo da pripremate posnu ili mrsnu trpezu, na Beogradskim pijacama možete nabaviti sve što vam je potrebno. Ribarnice i mesare su odlično snabdevene, većina domaćina najčešće par dana unapred naručuje ribu ili meso. Ponuda je velika i svako može u skladu sa svojim željama i potrebama da napravi izbor. Za pripremu predjela u mlečnim halama biraju se domaći tradicionalni specijaliteti, čvarci, dimljeno meso, ali i ukusni sirevi, kajmak i jaja. Na pijacama je veliki izbor sezonskog povrća i voća, tu je i zimnica za one koji nisu imali vremena da je pripreme. Ko često dolazi na pijacu kod svog prodavca obično poruči potrebne količine namirnica unapred, što znatno olakšava i ubrzava nabavku. Pošto su kolači nezaobilazni na slavskoj trpezi, veoma su traženi orasi, lešnik, badem i drugo koštunjavo ali i suvo voće. Za slavu mnoge domaćice pripremaju posne ili mrsne pite, za koje kupuju kore u koradžijskim radnjama, kao i korpice za slana predjela ili kolače. Pored namirnica, na pijacama možete kupiti kvalitetna i veoma cenjena vina i rakije iz domaćih podruma.


Ponuda rezanog i saksijskog cveća je izuzetna, jer je cvet najlepši poklon za domaćicu ali i divan ukras za dom. Oni koji požele da domaćinima daruju autentičan poklon, na pijacama mogu kupiti rukotvorine i radove koje izlažu dizajneri i kreativci. Mnogi sugrađani iskoristili su priliku da na nedavno održanom Beogradskom noćnom marketu na pijaci Blok 44 izaberu poklone za prijatelje koji praznuju slave u narednom periodu. Slava je praznik koji nas podseća na toplinu, porodicu, bliskost. Najlepši poklon koji možete darovati domaćimima je lepo raspoloženje i iskreno prijateljstvo.

GLAS NACIJE / JKP BEOGRADSKE PIJACE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

two × 3 =