Podignuti borbeni avioni. Razlog: Rusija

Borbeni avioni Zajedničke vazdušne komande SAD i Kanade (NORAD) podignuti su u ponedeljak, 13. februara.

Oni su podignuti kako bi se presreli ruski strateški bombarderi Tu-95MS i borbeni avioni Su-35, saopštio je NORAD.

“Regionalna jedinica NORAD na Aljasci je otkrila, pratila, identifikovala i presrela četiri ruska aviona koji ulaze i manevrišu u identifikacionoj vazdušnoj zoni Aljaske”, navodi se na Tviteru NORAD.

Regionalna jedinica NORAD na Aljasci je otkrila, pratila, identifikovala i presrela četiri ruska aviona koji ulaze i manevrišu u identifikacionoj vazdušnoj zoni Aljaske”, navodi se na Tviteru NORAD.

Prema saopštenju NORAD, ruski avioni su ostali u međunarodnom vazdušnom prostoru i nisu narušili američki ili kanadski suverenitet. 

“Ruske aktivnosti se redovno odigravaju u toj oblasti i ne smatraju se pretnjom, niti je njihova aktivnost provokativna”, istakla je pres služba NORAD. 

NORAD takođe ističe da ova ruska vazdušna aktivnost “nije ni na koji način povezana sa nedavnim operacijama NORAD i američke Severne komande u vezi sa objektima (vazdušnim balonima i neidentifikovanim objektima) iznad Severne Amerike u prethodne dve nedelje. 

Ranije u toku dana, rusko Ministarstvo odbrane je objavilo da su dva aviona Tu-95MS letela iznad neutralnih voda Beringovog mora i da je misija trajala sedam sati.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

two × 4 =