“Poklon? Ne. Putin ima drugu nameru. Ovo je PR šou”

Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa tražio je od predsednika Rusije Vladimira Putina da obnovi sporazum o žitu.

Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa insistirao je tokom razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu na obnavljanju sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka, saopšteno je iz Kremlja.

Ramafosa je na Samitu Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu rekao da afričke zemlje žele da Crno more bude otvoreno za svetska tržišta.

Ramafosa je istakao da afričke zemlje nisu došle da traže poklone za afrički kontinent, javlja “Frankfurter algemajne cajtung”.

Južnoafrički predsednik je rekao Putinu da razume da je on iz velikodušnosti odlučio da besplatno snabdeva žitom neke afričke zemlje, ali da glavni cilj afričkih zemalja nije da dobiju pošiljke takve vrste.

Zapadne zemlje kritikovale su samit kao “PR šou” i kao pokušaj Putina da afričke zemlje učini još više zavisnim od ruskog žita, navodi nemački dnevnik.

Rusija je ovoga meseca istupila iz sporazuma o izvozu žita preko ukrajinskih crnomorskih luka zbog, kako je navela, nepoštovanja dela sporazuma koji se odnosio na izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i mineralnih đubriva.

Rusija je saopštila da će siromašnijim afričkim zemljama besplatno isporučivati žito.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

10 + 6 =