POKUŠAJ ATENTATA NA PREDSEDNICU ARGENTINE: Napadač dva puta povukao obarač

Potpredsednica Argentine Kristina Fernandez de Kiršner izbegla je atentat nakon što se zaglavio metak u cevi dok je muškarac držao pištolj uperen u nju.

pixabay.com

Atentator je uhapšen.

Kristina Fernandes de Kiršner je pozdravljala pristalice ispred svoje kuće kada je muškarac izašao iz gomile i uperio joj pištolj u lice.

Predsednik Argentine Alberto Fernandez rekao je da je pištolj bio napunjen sa pet metaka, ali da se metak zaglavio u cevi kada je atentator pritisnuo okidač.

Otkriven je identitet napadača, a u pitanju je brazilski državljanin Fernando Sabag Montijel (35). Njega je privela argentinska federalna policija.

Pokušaj atentata se dogodio tokom mitinga njenih pristalica. Mitinzi se održavaju ispred njene kuće već nekoliko dana, kao odgovor na suđenje koje je u toku u kojem je optužena za korupciju.

Portparol policije izjavio je da je oružje nađeno nekoliko metara od mesta incidenta.

Čovek je dva puta pokušao da povuče obarač, ali pištolj nije opalio.

Cev oružja bila je uperena na samo nekoliko centimetara od glave potpredsednice Argentine Kristine Fernandez de Kiršner.

Fernando Sabag Montijel , koji je priveden, do četvrtka boravio je u Vilja del Parkeu u Buenos Ajresu.

Pištolj, koji je završio na podu, nekoliko metara od incidenta, sada analizira tim forenzičkih balista.

Prema agenciji Noticias Argentinas, radilo se o pištolju “Bersa” kalibra .380. Bilo je pet metaka, ali nijedan u komori.

Montijel, čije poreklo i prebivalište sada pomno ispituju vlasti, ima evidenciju u argentinskom pravosudnom sistemu još od 2021.

Uhapšen je prošle godine zbog posedovanja noža dugačkog 35 centimetara. To je otkriveno nakon što ga je zaustavio kontrolni punkt gradske policije zbog nepravilnosti na registarskim tablicama.

Oružje je zaplenjeno i protiv njega je pokrenut postupak.

Ministar ekonomije Serhio Masa nazvao je incident “pokušajem atentata”.

“Kada mržnja i nasilje prevladaju nad debatom, društva su uništena i nastaju situacije poput ovih: pokušan je atentat”, naveo je Masa na Tviteru.

Kristina Fernandez de Kiršner je bila predsednica Argentine od 2007. do 2015. godine, pre nego što je preuzela dužnost potpredsednika 2019. godine.

Ministar ekonomije Serhio Masa nazvao je incident “pokušajem ubistva”.

“Kada mržnja i nasilje prevladaju nad dijalogom, društva su uništena i nastaju situacije poput ove: pokušaj atentata“, napisao je on na Tviteru.

Šefovi država i politički saveznici iz celog regiona, uključujući predsednika Čilea Gabrijela Borića, Venecuele Nikolasa Madura, Perua Pedra Kastilja i brazilskog predsedničkog kandidata Luiza Inasija Lulu da Silvu, osudili su napad u porukama na Tviteru, izražavajući solidarnost sa argentinskom potpredsednicom, prenosi Rojters.

Kiršner se politikom bavi od sedamdesetih, a bila je udata za Nestora Kišnera, pokojnog argentinskog predsednika.

Kao njegova udovica nasledila ga je na predsedničkoj funkciji 2007. godine prethodno pobedivši na predsedničkim izborima.

Ova 69-godišnjakinja je optužena za više prevara države i umešanost u preusmeravanje javnih sredstava dok je bila predsednica između 2007. i 2015. godine, zbog čega bi mogla da se suoči sa 12-godišnjom kaznom i mogućom zabranom vršenja javnih funkcija, navodi britanska agencija.

 

B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

16 + six =