Pomoć države: Penzionerima do 300 evra

Grčka vlada najavila je finansijsku pomoć penzionerima, poljoprivrednim proizvođačima i preduzećima pogođenim inflacijom i visokim računima za energente.

Vlada grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa je potrošila više od 40 milijardi evra od 2020. na subvencije za podršku domaćinstvima i preduzećima koja se bore sa posledicama pandemije kovid 19 i ratom u Ukrajini, preneo je Rojters.

Prošlog meseca je usvojila povećanje isplata za penzionere za osam odsto, prvo od finansijske krize 2010-2018, koja je primorala Grčku da smanji penzije.

Međutim, skoro polovina penzionera nije imala koristi od povećanja jer nisu ispunili kriterijume. 

Novi paket pomoći od oko 800 miliona evra, uključuje paušalnu isplatu između 200 i 300 evra za oko milion penzionera do aprila, rekao je ministar finansija Hristos Staikuras. 

On je dodao da će privremeno smanjenje poreza na promet za prevoz, kafu i bezalkoholna pića biti produženo za šest meseci do kraja godine. 

“Mera ima za cilj da podrži preduzeća, jer su ti sektori bili posebno pogođeni finansijskim uticajem pandemije i još uvek imaju povećane operativne troškove zbog energetske krize”, rekao je Staikuras. 

Inflacija u Grčkoj smanjena je na 7,3 odsto u januaru sa 7,6 odsto u decembru, što je najniži nivo od februara prošle godine.

b92


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

9 + fifteen =