Posle vlade pada i Temeljni ugovor

Podgorica — Nakon što je pala vlada crnogorskog premijera Dritana Abazovića, sada se postavlja pitanje sudbina Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

pixabay.com

Inicijativa za pad pokrenuta je samo nekoliko sati nakon što su taj dokument u Podgorici potpisali patrijarh srpski Porfirije i premijer Abazović.

Pokretači su bili Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija, Socijaldemokrate, Liberalna partija i Demokratska unija Albanaca, da bi im u Skupštini (ne)očekivano na vanrednoj sednici pomogli poslanici Demokratske Crne Gore, Bošnjačke stranke, Prave i Ujedinjene Crne Gore i tako napravili novu parlamentarnu većinu od 50 poslanika, od ukupno 81, podsećaju Večernje novosti.

Iz Socijalističke narodne partije, koja je bila deo Abazovićevog kabineta, tvrde da su Demokrate tajnim dogovorom sa DPS srušili Vladu.

“Sada preti realna opasnost da neka nova vlada, koju će verovatno činiti DPS, Demokrate, SDP, SD i BS, poništiti Temeljni ugovor sa SPC”, ocenjuju u SNP, pitajući Demokrate da li su svesni zbog koje tačke dnevnog reda su glasale za pad Vlade i zašto ranije, na zahtev premijera Abazovića, nisu uputili nijednu primedbu na tekst tog sporazuma.

Jedan od osnivača pokreta “Preokret” i politički analitičar Srđan Perić na pitanje “Novosti” može li sporazum sa SPC biti revidiran u slučaju prekompozicije političkih snaga i povratka tzv. suverenističkih stranaka, odgovara da je sve moguće očekivati i ništa sa sigurnošću nije moguće predvideti.

 

B92/Glas Nacije

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

16 − four =