Potpisani ugovori za pomoć socijalno ugroženim porodicama

Dotrajale kuće koje prokišnjavaju i tokom zime ne mogu da se ugreju postaće prošlost za 12 socijalno ugroženih porodica iz Čačka, jer su kroz realizaciju projekta koji finansira Evropska unija potpisani ugovori za rekonstrukciju njihovih domova.

pixabay.com

Time im je omogućena, u zavisnosti od potreba, rekonstrukcija stambenih objekata, nabavka nameštaja i bele tehnike. Pravo na ovu pomoć imaju pripadnici romske populacije, žene žrtve nasilja kao i osobe sa invaliditetom, piše RINA.

“Vrednost ovog projekta koji realizujemo sa Evropskom Unijom je 1.3 miliona evra. Od toga je 1.097.000 je donacija Evropske Unije kroz razne vidove pomoći i 236.000 evra je učešće lokalne samouprave, grada Čačka. Danas potpisujemo 12 ugovora za 12 porordica koje pre svega ekonomski osnažujemo, kroz rekonstrukciju njihovih kuća, nabavkom nameštaja i bele tehnike i svega onoga što je neophodno za njihove porodice. U ovom paketu, pored ovih 12 porodica imamo još šest porodica koje treba da zbrinemo. Taj javni poziv će biti za nekih 15 dana raspisan”, izjavio je gradonačlenik Čačka, Milun Todorović i pozvao žene žrtve nasilja, romsku populaciju i invalide da se prijave.

On je dodao da će se kroz ovaj, ali i realizaciju sličnih projekta trajno zbrinuti još ugroženih porodica sa teritorije grada Čačka.

“Ostaje nam još i kupovina seoskih domaćinstava i završetak zgrade na Obrežu za 12 porodica, što je ukupno 44 porodice koje ćemo zbrinuti ovom merom. Zaista velika zahvalnost svim mojim saradnicima, posebna zahvalnost Evropskoj uniji, koja je prepoznala grad Čačak i sve naše sugrađane i koliko je ovo njima bitno i važno da se trajno skuće, da imaju svoj krov nad glavom i da mogu naravno, mnogo lakše da funckionišu”, kazao je Todorović.

Pristup konkursu za kupovinu seoskih domaćinstava je veoma jednostavan. Konkursna komisija boduje sve one parametre koji su neophodni.

“Broj članova domaćinstva i ostalo i onda se pravi rang lista i tu nismo imali nikakvih problema. Gde kuburimo, to je sa drugom merom, nabavka seoskih domaćinstava. Od 12 za koliko smo raspisali javni poziv za nabavku domaćinstava, 11 smo ugovorili i te ugovore ćemo uručiti u narednim danima”, zaključio je Todorović.

 

B92/Glas Nacije

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eighteen − eleven =