POTPISANI VAŽNI DOKUMENTI Šojgu na sastanku ODKB u Minsku: Na granicama situacija postaje napeta

Sukob u Ukrajini ostaje bolna tačka i glavni destabilizujući faktor u istočnoevropskom regionu.

Ministar odbrane Ruske Federacije, general armije Sergej Šojgu, doputovao je u radnu posetu Republici Belorusiji, gde je održana zajednička sednica Saveta ministara spoljnih poslova, Saveta ministara odbrane i Komiteta sekretara saveta bezbednosti zemalja članica ODKB.

Sa ruske strane sednici su prisustvovali ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, ministar unutrašnjih poslova Boris Grizlov i direktor FSB Nikolaj Patrušev.

Predstavnici ODKB na sastanku u Minsku potpisali su oko 20 dokumenata, a usvojeno je i saopštenje o zajedničkim pristupima osiguravanju bezbednosti evroazijskog prostora, saopštio je šef beloruske diplomatije Sergej Alejnik.

– Nakon zajedničke sednice odobren je i potpisan niz dokumenata u političkoj i vojno-političkoj sferi, kao i u oblasti suprotstavljanja savremenim izazovima i pretnjama bezbednosti – oko 20 dokumenata – rekao je Alejnik.

Kako je istakao, dva dokumenta su od posebnog značaja – prvi je izjava ministara spoljnih poslova ODKB o zajedničkim pristupima osiguravanju bezbednosti evroazijskog prostora “što je od posebnog značaja u aktuelnoj vojno-političkoj situaciji”, a drugi – zajednička odluka Saveta ministara spoljnih poslova i Komiteta sekretara saveta bezbednosti ODKB o listi dodatnih mera država članica ODKB, usmerenih na osiguravanje informacione bezbednosti ODKB.

– Ovo pitanje dobija na značaju u kontekstu rastućih izazova i pretnji u virtuelnom prostoru – ocenio je Alejnik.

On je istakao da je ODKB organizacija odbrambenog karaktera, nikome ne predstavlja pretnju i uvek se zalaže za dijalog sa međusobnim poštovanjem i zdrav razum.

Međutim, po rečima beloruskog diplomate, “na rubovima ODKB situacija je veoma napeta“.

– Na zapadnom krilu dolazi do nesrazmernog i neopravdanog gomilanja vojnog potencijala zemalja članica NATO-a koje su ionako zaštićene članstvom u bloku, višekratno se povećavaju vojni budzeti, broj oružanih snaga i njihova koncentracija kod naših granica. Održava se veliki broj vojnih vežbi, između ostalog i u neposrednoj blizini zone odgovornosti naše organizacije. Istovremeno, transparentnost se maksimalno smanjuje, iako se mi trudimo da pokažemo otvorenost – objasnio je Alejnik.

Kako je dodao, sukob u Ukrajini ostaje “bolna tačka i glavni destabilizujući faktor u istočnoevropskom regionu“.

Takođe je istakao da neodgovorna retorika jednog broja zapadnih političara ne doprinosi obnavljanju dijaloga o kontroli naoružanja.

Članice ODKB se slažu da situacija u sferi međunarodne bezbednosti nastavlja da se pogoršava. One se zalažu za okončanje sukoba na Bliskom istoku, a učesnici sastanka su se složili da krizu treba rešavati na osnovu rezolucija UN putem formiranja dve države, piše RT Balkan.

srbija danas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

19 − nine =