PREDSEDNIK VUČIĆ: Kakve god ustavne promene da donosimo moraju da idu na referendum

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa ministrom obrane Aleksandrom Vulinom i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Ljubišom Dikovićem, posetio je danas fabriku Teleoptik žiroskopi u Zemunu, koja se bavi razvojem i proizvodnjom najsofisticiranijih sistema naoružanja, optičkih i optoelektronskih sprava. Predsednik je prilikom obilaska fabrike upozorio da njegovi politički protivnici osporavanjem referenduma ne ruše njega već šansu da dobijemo više nego što imamo danas.

printscreen
printscreen

Odgovarajući na pitanje novinara koliko ima manevarskog prostora kada ima protiv sebe Prištinu najmoćnije zemlje zapada, Prištinu i opoziciju u Srbije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da to nije pitanje opozije i da ne treab merite nekoga ko je slab sa ovima koji su jaki.

– Prvi i drugi su vrlo snažni – rekao je predsednik Srbije i podsetio da smo 1999. godine učestvovali u oružanom sukobu, bili smo napadnuti, ali nismo uspeli da svoje ciljeve u odbrembenom ratu zaštitimo i sačuvamo. Prema njegovim rečima, kada smo imali priču standardi pre statusa, slagali su nas jer su krenuli u Martvoski pogrom 2004. godine, pa promenili ploču i 2008. godine doneli odluku o nezvisnosti Kosova.

– Za stotinu zemlja vi već 10 godina imate nezavisnu državu Kosovo. 2010. i 2011. godine, i skupu cenu za to plaćamo, imalo smo katastrofalno neodgovornu politiku Jeremića, Đilasa, Jankovića i Tadića zbog presude Međunarodnog suda pravde, jer je na naše pitanje doneo presudu po kojoj je Kosovo steklo nezavisnost na legalan način – podsetio je Vučić.

– E sad bi neko da se to zaboravi. I ja bih da se zaboravi, ali neće druga strana i niko u svetu. Za svoje greške moramo da plaćamo cenu. Na dnevnom nivou se sada borimo da nešto sačuvamno i da nešto imamo od KiM i svi znate da sam u pravu , kao i svi oni koji nas svakodnevno kritikuju – rekao je predsednik Srbije.

– Mi Srbi nikada ne volimo da posmatramo realnost, više volimo da živimo u sopstevenom svetu i da sebi kažemo ja ću da kažem da ja ovo posmatram na taj način i meni je to dovoljno, kao što nismo bili spremni da se na bilo koji način borimo za KiM. Naš najveći protest je bio da se jedno veče okupimo u centru Beograda i ništa više ne uradimo sem dva saopštenja. I to nikoga nije zanimalo – istakao je Vučić.

– Isti koji mi danas drže predavanja podigli su granicu na Jarinju i Brnjaku, granicu prema srpskom narodu, tamo neka Albanaca. Čak i kada bih uspeo da sklonim granicu koju su oni postavili rekli bi da ne valja i da nije dovoljno dobro – dodao je srpskih predsednik.

– Šta god da uradimo mora da ide na referendum, kako god da menjamo, na bilo koji način…kakve god ustavne promene da donosimo moraju da idu na referendum, ako mislite da je to moguće bez ustavnih promena, da je moguće rešenje da će to da bude autonomija ovakva ili onakva u sastavu Srbije, nemojete da lažete sebe, nejmojete da lažete mene i narod – podvukao je Vučić.

Kako je dodao, u svemu tome se borimo se i dobićemo bolje i više nego što smo imali ranije.

– Svi će da se ujedine. Videćete nikakvu razliku između Đilasa i Obradovića – secikese samo bi pare u svoje džepove i ništa drugo. Da bi secikese došele na vlast koristiće Kosovo i priča će biti da ne može u uslovima diktature da se sprovodi referendum. Time je svaki referndum pao jer morate da izvedete 50 odsto plus jednog čoveka. Oni misle da su time mene srušili, nisu – srušili su našu zemlju i našu budućnost, šansu da dobijemo više nego što imamo danas – podvukao je Vučić.

– Ne pada mi na pamet da raspujemo referendum o bilo čemu, ako ne budemo imali značajno više nego dana – naglasio je predsednik Srbije i dodao je da se moramo ponašati ozbiljno i odgovorno, a ne samo onako kako nam je najlakše u tom danu.

Na pitanje ko je namerno uništavao našu vojsku, Vučić kaže da su to radile određene strukture po nalogu onih koji su nas bombardovali.

Vučić je rekao da je neodgovorna politika Đilasa i Jeremića dovela do odluke Međunarodnog suda koji je na naše pitanje povodom proglašenja nezavisnosti Kosova odgovorio u korist Albanaca.

Teleoptik spašen od gašenja
Vlada Srbije je krajem prošle godine, prema podacima Ministarstva odbrane, uložila u Teleoptik žiroskope skoro sedam miliona evra, a najavljeno je da će to preduzeće realizovati ugovore vredne više od 10 miliona dolara.

Zahvaljujući finansijskoj podršci vlade, u zemunskoj fabrici su kupljene mašine i renovirana je hala, kako bi ove godine mogla da počne proizvodnja najmodernijih mašina u oblasti odbrambene industrije.

To preduzeće je spašeno od gašenja i privatizacije i sada uspešno radi, a najavljeno je i zapošljavanje mladog kadra. Inače, u narednim godinama se planira uvođenje u Vojsku Srbije više od 95 različitih novih tipova naoružanja.

Kada je reč o novoj opremi u fabrici Teleoptik žiroskopi, nabavljene su numeričke mašine sa većom efikasnošću, koje će obezbediti obavljeanje poslova za našu vojsku, ali i domaće i inostrane partnere.

Kada je reč o novoj opremi u fabrici Teleoptik žiroskopi, nabavljene su numeričke mašine sa većom efikasnošću, koje će obezbediti obavljanje poslova za našu vojsku, ali i domaće i inostrane partnere.

Kada je reč o novoj opremi u fabrici Teleoptik žiroskopi, nabavljene su numeričke mašine sa većom efikasnošću, koje će obezbediti obavljeanje poslova za našu vojsku, ali i domaće i inostrane partnere.

Teleoptik žirokopi su bili najbolje preduzeće u oblasti vođenja raketa i glava za samonavođenje po licenci, a sada rade i razne optoelektronske sprave za inostrano tržište.

Balkanu, koja služi za nanošenje nano čestica na predmete raznorodnih materijala. Takođe će obići i odeljenje predmontaže, Belu sobu, gde se vrši završna montaža i podešavanja optičkih i optoelektronskih uređeja, kao i novu mašinsku radionicu.

– Mi smo prema programu dok sam još bio premijer, opredelili sredstva i hvala Vladi Srbije što je to prihvatila. Do sada je povučeno šest miliona evra za fabriku Teleoptik žiroskopi – rekao je Vučić.

– Ovde se rade motori za glave za navođenje raketa. To je mozak sistema odbrambene industrije Srbije – rekao je Vučić i izrazio zadovoljstvo što je sreo radnike ove fabrike, najavljujući nova ulaganja u Teleoptik od šest miliona evra.

– Uskoro će ovde biti značajnog povećanja plata za radnike. Moramo da ih sačuvamo da ne odu u druge kompanije – rekao je Vučić i dodao da je Teleoptik bio ugašana fabrika, a danas živi i to sa velikom nadom.

Predsednik je najavio da će biti uloženo novih šest miliona u Teleoptik. Vučić je naveo da je 2012. godine ukupan izvoz oružja bio 154 miliona evra, a prošle godine 569 miliona evra.

– U odnosu na 2012. godinu, četiri puta je poratsao izvoz proizvoda odbrambene industrije – istakao je predsednik Srbije.

Izvor: Pink.rs/Tanjug

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4 × three =