PREDSEDNIK VUČIĆ: Makron u julu u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je Priština uvođenjem taksi na srpsku robu odmrzla takozvani zamrznuti konflikt, zbog kojeg se plaši svega što može da se dogodi u budućnosti.

printscreen
printscreen

Predsednik Srbije je poručio i da je da Ramuš Haradinaj danas izabrao „privatne Srbe“ za svoje ministre, povodom imenovanja novog ministra poljoprivrede, umesto Nenada Rikala.

Vučić je, nakon razgovora sa ministarkom zaduženom za evropske poslove u Vladi Francuske Natali Loazo, kazao da je sagovornici preneo koliko je za nas teška situacija po pitanju Kosova i Metohije, u kojoj neko uvodi takse od 100 odsto, u kojoj neko ne ispunjava Briselski sporazum, ne formira Zajednicu srpskih opština.

Srbija se, kako je podvukao, ponašala odgovorno, nije preduzimala nikakve recipročne mere, ali je istakao i da se ne radi samo o pitanju našeg strpljenja.

– Nemoguće je svakog dana trpeti svemoguće uvrede, kao što je i poslednja, kada Ramuš Haradinaj bira privatne Srbe za svoje ministre koje niko nije izabrao, da bi pokazao da je on svemoćan. Srbija to neće da prihvati, čuvaće svoje dostojanstvo i narod, a trudićemo se da čuvamo mir i stabnilnost po svaku cenu, ali nećemo dozvoliti da neko ponižava naš narod i da ih napadne – poručio je Vučić i zahvalio se Loazo na zahtevu Francuske da se te takse ukinu.

Masova izjava razočarenje, razgovor sa Vladom o svim porukama
– Izjava šefa nemačke diplomatije Hajka Masa da će nastaviti da podržava Prištinu bez obzira na takse za mene je veliko razočarenje – rekao je Vučić i najavio da će sa Vladom Srbije narednih dana razmotriti i ovu i sve ostale poruke koje je Srbija dobila u poslednje vreme.

Vučić kaže da je tom Masovom izjavom iznenađen iz više uglova, te posebno istakao da Nemačka ne bi smela da podržava zabranu slobodnog protoka robe, usluga i ljudi.

– Ali, kako bih vam rekao, to razumem kao podršku čedu koje su sami izrodili, zajedno sa Amerikancima, prvo su ljujali tu kolevku i sad moraju da vode račuan o Albancima – rekao je Vučić.

– Očigledno da Priština ima druge pomagače, kojima je normalno da prekinete dotok robe. To za nas nije normalno, reč je o anticivilizacijskim merama – kazao je Vučić dodajući da veruje da kada se ukinu takse može da se nastavi dijalog.

Vučić se zahvalio Francuskoj na podršci Srbiji na evropskom putu, i posebno predsedniku Emanuelu Makronu što je, ističe, uvek pokazao poštovanje prema Srbiji, i zalagao se za dobre odnose prema našem narodu, i zemlji u celini, i u uslovima kada to ni u Francuskoj, a ni u Evropi nije bilo popularno.

– Srbija i Francuska nemaju samo tradicionalno prijateljstvo, već moramo da radimo mnogo više i uspešnije, kako bi to prijateljstvo sklopljeno kroz najteže godine Prvog svetskog rata, i potom Drugog svetskog rata, pretvorili u efikasnu saradnju na svim poljima društvenog života – naveo je Vučić i dodao:

Naši ekonomski odnosi su iz godine u godinu sve bolji, a trgovinska razmena raste i dostigla je 1,1 milijardi evra. Francuske kompanije kod nas zapošljavaju 11.000 ljudi. Poslednji ugovor o koncesiji sa Vansijem je od ključnog značaja za dalju saradnju Srbije i Francuske. Imamo još zajedničkihg projekata, pre svega izgradnje metroa u Beogradu, koji je od velikog značaja.
Predsednik Srbije je zamolio Natali Loazo da prenese pozdrave predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i da mu poruči da ga Srbija očekuje.

 

 

Loazo je navela da je došla i da pripremi posetu predsednika Makrona.

– Pitala sam predsednika Vučića da li odgovara da Makron poseti Srbiju u julu ove godine – izjavila je Loazo.

Kako dodaje, na ekonomskom planu spoljnotrgovinska razmena sa Srbijom je sve veća.

– Naša razmena raste u poslednjih nekoliko godina. U 2018. godini kompanija Vansi je dobila koncesiju nad aerodrom Nikola Tesla. Naša saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala je sve veća – kazala je Loazo.

 

Francuska ministarka za evropske poslove Natali Loazo i ministri u Vladi Srbije Jadranka Joksimović i Siniša Mali potpisali su danas, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, Sporazum dve vlade o delatnosti Francuske agencije za razvoj i institucije PROPARCO u Srbiji.

Izvor: Pink.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

five + 1 =