PREDSEDNIKOVA BORBA U BRISELU ZA KiM! Nakon pet sati razgovora nije postignut dogovor: “Borili smo se za mir, stabilnost i kompromisna rešenja”

Nagoveštaj loših vesti iz Brisela usledio je odmah posle završene prve runde jučerašnjeg trilateralnog razgovora

Više od pet sati razgovora s premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem rezultiralo je njegovim kategoričnim odbijanjem svega što bi vodilo konačnom i kompromisnom rešenju problema Kosova i Metohije. Kao glavni pregovarač srpske strane u Briselu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče se do poslednjeg daha borio za očuvanje mira i pronalaženja konsenzusa s liderom kosovskih Albanaca, ali druga strana, već naviknuta na postavljanje zacrtanih linija pred zvaničnike EU, nije želela da od njih odstupi ni milimetar.

Ovako dramatičan razvoj izuzetno teških pregovora potvrdio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji je jedini iz srpske delegacije juče dao izjavu novinarima, dodajući da će se predsednik Vučić danas po podne ili uveče obratiti građanima Srbije.

– Biće to jedno od njegovih najznačajnijih obraćanja javnosti. Ono što je važno jeste to što smo se borili za mir, stabilnost i kompromisna rešenja i zato će predsednik Srbije još izvesno vreme ostati u Briselu – rekao je Petković medijima nakon sastanka.

Dakle, ni po jednoj tački razgovora vođenog uz posredstvo visokog predstavnika za evropsku spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepa Borelja i izaslanika EU za dijalog dili i odvojeni bilateralni razgovori.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je posle briselskog dijaloga da je ovaj sastanak sazvan zbog pogoršanja situacije na terenu.

– Ovi razgovori se vode u dramatičnom trenutku, dok traje rat u Ukrajini. Sada nije vreme za podizanje tenzija, već za traženje dugotrajnog rešenja. Mislim da su i Vučić i Kurtihvatili da razgovori nemaju alternativu – istakao je Borelj.

On je naveo da je na sastanku dogovoreno da se diskusije nastave u narednom periodu.

– Međunarodna zajednica ne želi porast tenzija. Nažalost, nismo došli do dogovora danas, ali ovo nije kraj priče. Obojica lidera su se složila da proces mora da se nastavi i da će se razgovori nastavitiu narednom periodu. Još ima vremena do 1. septembra. Ja se ne predajem – kazao je on.

Sastanak u nedelju

Nagoveštaj loših vesti iz Brisela usledio je odmah posle završene prve runde jučerašnjeg trilateralnog razgovora, kada je predsednik Vučić reagovao zakazivanjem sastanka sa Srbima sa KiM za nedelju u 11 sati u Palati „Srbija” u Beogradu. Kako je navedeno, na ovaj sastanak pozvani su svi politički i institucionalni predstavnici Srba sa KiM, čelnici Srpske liste, svi srpski gradonačelnici, načelnici okruga i direktori bolnica.

Podsetimo da je i sam predsednik Srbije nekoliko dana pre odlaska u Brisel izjavio kako nije opti mista kada je reč o planiranom susretu sa premijerom privremenih prištinskih institucija, ali da, kako je tada naglasio, tamo ide sa dobrom voljom da ukaže na sve pogubnosti i opasnosti sa kojim se Srbija suočava. Iako je od potpisivanja Briselskog sporazuma, koji predviđa formiranje Zajednice srpskih opština, prošlo više od devet godina, Vučić je naveo da Zapad to ne zanima, jer smatraju da sve mora da bude u skladu sa kosovskim ustavom.

– Ako je to tako, Priština to može da uradi i bez dijaloga – poručio je tom prilikom srpski predsednik.

srbija danas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

16 + eight =