PREMIJERKA BRNABIĆ I AMBASADOR FINSKE: Zapadni Balkan u fokusu i kad Finska bude predsedavala EU

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorom Finske u Srbiji Pertijem Ikonenom, koji je najavio da će region Zapadnog Balkana biti u fokusu i nakon preuzimanja predsedavanja Finske Savetu Evropske unije u narednoj godini.

printscreen
printscreen

U razgovoru o aktuelnim pitanjima Srbije na unutrašnjem i međunarodnom planu, premijerka Brnabić istakla je da je strateški cilj Srbije priključenje Evropskoj uniji, ali da su sveobuhvatne reforme u državi, koje je započela prethodna, a nastavila ova vlada, važne, pre svega, za interes građana i dalji ekonomski prosperitet države.

Predsednica Vlade ocenila je i da su u ovom trenutku najvažnije promene u oblasti pravosuđa, dodajući da očekuje da će nakon usaglašavanja sa preporukama Venecijanske komisije i završetkom reformi u ovoj oblasti, država dobiti jako, nezavisno i odgovornije sudstvo, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Ambasador Ikonen rekao je da Finska podržava proces evrointegracija Srbije i proširenje Evropske unije, naglašavajući da će region Zapadnog Balkana biti u fokusu i nakon preuzimanja predsedavanja Finske Savetu Evropske unije u narednoj godini.

On je istakao da njegova država ima dobra iskustva kada je u pitanju regionalna saradnja, ali i borba protiv korupcije i da su to važna iskustva koja Finska može da prenese našoj zemlji. Ikonen je pohvalio posvećenost Vlade Srbije i premijerke u uspostavljanju e-vlade, ističući da je transparentnost javne uprave najefikasniji vid borbe protiv korupcije.

Na sastanku je razgovarano i o oblasti vladavine prava i napretku Srbije u poglavljima 23 i 24, kao i izradi Medijske strategije, kao važnog dokumenta za regulisanje medijskih sloboda, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug, Pink.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1 × three =