Premijerka Italije ne odustaje od tužbe protiv pisca; Mafija želi mrtvog Savijana: “Ona je kopile”

Premijerka Italije Đorđa Meloni izjavila je da nema nameru da odustane od tužbe protiv pisca Roberta Savijana, poznatog po knjigama o mafiji (Gomora, Pirane, Poljubac smrti), preneo je danas milanski dnevnik Korijere dela Sera.

Protiv Savijana, koji se smatra jednim od vodećih boraca za ljudska prava, Melonijeva je podnela tužbu zbog klevete nakon što ju je nazvao kopiletom, prenosi Rojters.

Njen advokat joj je tada predložio da razmisli o odustajanju od tužbe, a sa istim apelom oglasilo se međunarodno udruženje pisaca PEN. U slučaju da bude proglašen krivim, Savijano bi mogao da bude osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju do tri godine, iako je verovatnija uslovna ili minimalna novčana kazna od 500 evra.

Melonijeva je pokrenula tužbu protiv Savijana nakon što je u decembru 2020. godine u TV intervju osudio Melonijevu i druge desničarske lidere zbog toga što napadaju izbeglice i spasilačke organizacije iz nevladinog sektora.

U intervjuu milanskom dnevniku Korijere dela Sera, Melonijeva je rekla da sada kada je na čelu vlade nema razloga za povlačenje tužbe, poručivši da će u sudskom postupku “sve biti tretirano nepristrasno”.

“Takođe mislim da određeni fragmenti italijanske levice ne bi trebalo da smatraju da su iznad zakona”, dodala je ona.

Suđenje je odloženo za 12. decembar.

Roberto Savijano je na meti Kamore, vodeće italijanske mafije, otkada je 2006.godine objavio knjigu “Gomora” koristeći to što je odrastao u okruženju gde je većina članova zajednice pripadala organizovanim kriminalnim grupama. Zbog realne ugroženosti, on se kreće isključivo sa naoružanim obezbeđenjem.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

one × one =