Presretnut razgovor ruskih vojnika: Planiran nuklearni napad na Nemačku?

Ruske vojne snage razgovarale su o nuklearnom napadu na Nemačku nekoliko nedelja pre vojne operacije u Ukrajini, saznaje nedeljnik Der Spiegel.

Kako navodi Der Spiegel, zapadne obaveštajne agencije presrele su radio komunikaciju ruske mornarice dok je izvodila vežbe u Baltičkom moru krajem 2021.

Poruke su se odnosile na nuklearni napad na Nemačku, navodeći Berlin i vazdušne baze Ramštajn i Buhel kao mete. Nemački i zapadni analitičari imaju dve teorije o ovom razgovoru.

Neki tvrde da je uobičajeno da se razgovara o upotrebi strateškog naoružanja tokom vežbi.

Drugi veruju da su ruske oružane snage, znajući da ih prisluškuju, namerno imenovale mete nuklearnog napada da bi zastrašile Zapad.

Ruska crnomorska flota ponovo u funkciji

Ruska crnomorska flota je ponovo u akciji sa 12 ratnih brodova i podmornica spremnih da ispaljuju krstareće rakete na elektrane i druge kritične infrastrukturne ciljeve u Ukrajini, piše londonski Tajms.

Od potonuća vodeće krstarice Moskva u aprilu, moskovski komandanti u Ukrajini nedovoljno su koristili crnomorsku flotu iz straha od daljih ukrajinskih napada.

Međutim, pod vođstvom generala Sergeja Surovikina, novoimenovanog vrhovnog komandanta Rusije, izgleda da je doneta odluka da se Crnomorska flota uključi u mnogo većoj meri nego poslednjih meseci. Sada uključuje dve fregate klase Grigorović i četiri korvete klase Bujan M, naoružane krstarećim projektilima.

Takođe uključuje šest podmornica klase Kilo koje ispaljuju krstareće rakete Kalibr.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

20 + seven =