PRETI NAM APOKALIPSA INSEKATA “Ovo je zabrinjavajuće”: Ako se to desi, čovečanstvu se NE PIŠE DOBRO

Međunarodna studija o budućnosti insekata sprovedena u sklopu scenarija o klimatskim promenama otkrila je da će sve manji broj insekata u svetu drastično da umanji mogućnost održive budućnosti.

Izumiranje pčela nije jedini problem na koji se već godinama skreće pažnja, a direktno je povezan s klimatskim promenama. Australijski naučnici upozoravaju na globalnu apokalipsu insekata koja bi mogla da ima radikalan efekat na okolinu i čovečanstvo.

Koautor studije Vilijam Lorens s australijskog Univerziteta “Džejms Kuk” rekao je da se biosfera već zagrejala za oko 1,1 Celzijusovih stepeni od predindustrijskog razdoblja te se predviđa da će se do 2100. godine, ako se ne smanje  znatno emisije stakleničkih gasova, zagrejati za dodatnih dva do pet stepena.

Sićušni insekti koji ne poseduju mogućnost regulacije sopstvene telesne temperature posebno su osetljivi na temperaturne promene i količinu vlage, rekao je Lorens.

 Sve je više dokaza koji ukazuju na to da se brojne populacije insekata u raznim delovima sveta smanjuju velikom brzinom. To je duboko zabrinjavajuć trend, a mediji, pa čak i neki naučnici, sve češće koriste izraz apokalipsa insekata da bi opisali ovaj. Insekti su vrlo važni u lancu ishrane i smanjenje njihovog broja možda već igra važnu ulogu u široko rasprostranjenom padu broja njihovih konzumenata, a to su ptice. Oni su važan deo bioraznolikosti. Značajni su za okolinu jer su odgovorni za proces oprašivanja, kontrolu broja štetočina i recikliranje hranjivih materija. Sve je to korisno za ostala živa bića na planeti, uključujući i ljude.

Studijom je ustanovljeno da su klimatske promene uticale na ostale faktore koji ugrožavaju populaciju insekata, a to su kontaminacija, gubitak staništa i predatorstvo – biološku interakciju u kojoj jedan organizam, grabežljivac, ubija i jede drugi organizam, svoj plen.

– Ključno je upravljati staništima i maksimalno ih obnavljati tako da ona postanu otporna na klimatske promene i insektima omogućiti svojevrsna skloništa u kojima mogu da prežive ekstremne klimatske prilike. Dokazi su vrlo jasni i očiti. Moramo da delujemo sada da bismo smanjili negativan udar na populacije insekata. Dobro znamo kako to da postignemo, ali donošenje odluka i potrebno finansiranje stalno se guraju pod tepih – zaključio je naučnik.

srbija danas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

two + 19 =