Putin i Erdogan se dogovorili

Turska će u svojim mlinovima prerađivati žito iz Rusije i isporučivati ga siromašnim afričkim zemljama Afrike, saopštio je turski lider Redžep Tajip Erdogan.

“Jutros sam imao sadržajan telefonski razgovor sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Podrobno smo razgovarali o situaciji. On je ponovo izrazio spremnost da žito iz Rusije isporučuje siromašnim zemljama u Africi”, rekao je turski lider na sastanku sa regionalnim predstavnicima Partije pravde i razvoja na čijem je čelu.

“Mi ćemo prerađivati to žito u brašno u našim mlinovima i ulagaćemo napore da se ono pošalje siromašnim afričkim zemljama”, izjavio je Erdogan.

Erdogan je ranije saopštio da je u afričke zemlje isporučeno svega 14 odsto od ukupno izvezenih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Prehrambeni sporazumi o izvozu žita iz Ukrajine zaključeni su 22. jula u Istanbulu na 120 dana. Jedan od sporazuma prvobitno je važio do 19. novembra i regulisao je proceduru izvoza žita iz luka Odesa, Černomorsk i Južni koje kontroliše Kijev. Sporazumi su produženi 17. novembra za još 120 dana. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je objasnilo da je sporazum automatski produžen jer strane-potpisnice nisu imale primedbe (Rusija, Ukrajina, Turska, UN).

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

15 − 14 =