Putin potpisao: Rusija preuzima kontrolu

Ruska država je preuzela kontrolu nad “Danon Rusija” i udelom Karlsberga na Baltiku.

Država je preuzela kontrolu nad ruskom filijalom francuske mlekare Danone, kao i udeo danske kompanije Karlsberg u ruskoj pivari Baltika Breweries, prema ukazu koji je u nedelju potpisao predsednik Rusije Vladimir Putin.

U ukazu je navedeno da se udeli u kompanijama Danone Russia i Baltika Breweries, koji su u stranom vlasništvu, stavljaju na “privremeno upravljanje” vladinoj agenciji za imovinu Rosimušćestvo, prenosi Reuters.

Prethodno su ruske podružnice nemačke energetske kompanije Uniper i finske kompanije Fortum stavljene pod državnu upravu u aprilu. Kremlj je tom prilikom upozorio da bi mogao da privremeno zapleni više zapadnih sredstava, kao odgovor na zaplene ruskih sredstava u inostranstvu.

Kompanija Carlsberg navela je u saopštenju da nije primila zvaničnu informaciju od ruskih vlasti u vezi sa ukazom predsednika i posledicama po pivaru. Carlsberg je u junu saopštio da je potpisao sporazum o prodaju svog poslovanja u Rusiji, kao i da mu treba regulatorno odobrenje.

Kompanija Danone navela je u saopštenju da analizira ovo pitanje, dodajući da odluka Kremlja neće uticati na njene finansijske smernice za 2023. godinu. Francuska kompanija saopštila je prošlog oktobra da traži kupca za svoj posao sa mlečnim proizvodima u Rusiji, kao i da je cenanjenog biznisa 1,12 milijardi dolara.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

three × one =