“Razgovaraćemo sa najugroženijim sektorima o dodatnoj pomoći”

Beograd — “Poreska uprava je počela da radi na tome“, rekao je večeras ministar Siniša Mali o primeni Zakona o utvrđivanju porekla imovine.

printscreen
printscreen

“Poreska uprava prikuplja podatke od Narodne banke Srbije, Agencije za borbu protiv korupcije i Uprave za sprečavanje pranja novca”, rekao je Mali na Prvoj TV.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da će u narednih nekoliko dana, zajedno sa premijerkom Anom Brnabić, razgovarati sa predstavnicima najugroženijih sektora kako bi se utvrdilo na koji način im dodatno pomoći u krizi izazvanoj pandemijom korona virusa.

Povodom protesta ugostitelja zbog novih mera Kriznog štaba koje podrazumevaju zatvaranje lokala do ponedeljka, ministar Mali kaže da je zdravlje građana najvažnije, ali da je država uvek tu da pomogne.

„Zdravlje je najvažnije, treba slušati savete lekara i pre svega sačuvati živote. Mi se već godinu dana borimo za živote građana i ne postoji cena za to u bilo kakvom zatvaranju, da li je ono nedelju dana ili više, ali ono što je važno jeste da se država pokazala kao partner ekonomiji i prošle godine sa dva paketa pomoći, mi smo spasili našu privredu, pomogli smo mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike i izbegli najcrnje scenarije, kao što su masovna otpuštanja i zatvaranja fabrika“, rekao je Mali za Vesti televizije Prva.

Ističe da je u toku primena i trećeg paketa mera državne pomoći koji predviđa da polovinu minimalne zarade za tri meseca po zaposlenom dobijaju, osim mikro, malih i srednjih preduzeća, i velika preduzeća.

„Reč je o ukupno 1.500.000 zaposlenih. Prijave su u toku. Takođe, identifikovali smo sektore koji su ugroženiji, a to su turizam i ugostiteljstvo, njima ćemo dodatno pomoći, jednom celom minimalnom zaradom. Osim toga, pomažemo i gradske hotele, koji će dobiti 350 evra po individualnom ležaju, odnosno 150 evra po smeštajnoj jedinici. Pomažemo i autoprevoznicima koji će dobiti šest puta po 600 evra po autobusu. Pomažemo i punoletnim građanima, kao i našim građanima na Kosovu i Metohiji“, kaže Mali.

Ministar se osvrnuo i na Zakon o utvrđivanju porekla imovine, koji je stupio na snagu 12. marta, i rekao da Poreska uprava uveliko prikuplja podatke od relevantnih institucija koji se tiču imovine i prihoda.

„Već se prikupljaju informacije, počev od Narodne banke Srbije kada su u pitanju devizni računi, zatim od Uprave za sprečavanje pranja novca, Agencije za borbu protiv korupcije, tako da kad se sve prikupi, kreće analiza podataka. Ovaj zakon je jak signal Vlade Srbije da smo na pravom putu, da idemo u smeru borbe protiv korupcije, sive ekonomije, i da svako ko je prekršio zakon, za to treba i da odgovara. Vrlo brzo očekujem konkretne rezultate“, rekao je Mali.

Ministar je ponovio da su javne finansije stabilne.

„Naše javne finansije su stabilne, stopa nezaposlenosti je niža nego 2019., pre pandemije, dakle, sačuvali smo radna mesta, vakcinacija nam odlično ide, u vrhu smo u svetu po imunizaciji, treba samo izdržati narednih nekoliko meseci, biti strpljiv, a država je tu da pomogne. Sve što smo obećali, ispunili smo u dan i dinar prošle godine, a ove nastavljamo tim tempom. Tu smo za sve, stalno komuniciramo i siguran sam da ćemo i sada za najugroženije sektore naći najprihvatljivije rešenje, tako da ne opteretimo budžet previše, a da sačuvamo radna mesta“, kaže Mali i dodaje je država već stvorila poverenje kod građana i privrede da, kada god je kriza, na nju se mogu osloniti.

Poziva građane da se prijave za vakcinu kako bi se proces masovne imunizacije što pre završio, a ekonomija potpuno otvorila i nastavila da niže dobre rezultate.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

three × two =