Reditelj Roman Polanski oslobođen optužbe

Francuski sud danas je oslobodio reditelja Romana Polanskog optužbe da je oklevetao britansku glumicu Šarlot Luis, nakon što ga je ona optužila da ju je silovao kada je bila maloletna.

Luis (56) je 2010. iznela tvrdnju da ju je reditelj seksualno zlostavljao u njegovom stanu u Parizu kada je imala 16 godina kada je otputovala u francusku prestonicu na kasting za film.

Glumila je u njegovom filmu ”Pirati” 1986. godine, a tužila ga je za klevetu nakon što je Polanski okarakterisao njene tvrdnje kao ”gnusne laži” u intervjuu za magazin “Paris Match”.

Magazin je naveo da je Polanski citirao intervju koji je Luis dala 1999. godine, a u kome je navodno rekla da je “želela da bude njegova ljubavnica i da ga je ”želela više nego on nju”.

Glumica je osporila tačnost tog citata, prenosi Rojters.

Advokatica Polanskog, Delfin Meje, pozdravila je presudu kao “važan dan za slobodu govora i prava odbrane”.

“Osećam se tužno i razočarano. Tužan je dan za žene i muškarce. Ali nije gotovo. Uložićemo žalbu”, poručila je Luis.

Polanski je pobegao iz Kalifornije u Evropu 1978. godine, nakon što je priznao krivicu za nezakonit seksualni odnos sa 13-godišnjom devojčicom, ali pre nego što je zvanično osuđen.

Nakon što je ”MeToo” postao globalni pokret, posle presude filmskom producentu Harviju Vajnstinu za silovanje, nekoliko žena je u javnost iznelo tvrdnje da ih je Polanski seksualno zlostavljao kada su bile tinejdžerke.

Polanski negira optužbe i nikada se nije našao pred sudom, ali se suočava sa poteškoćama u filmskoj industriji.

On je 2020. osvojio francusku nacionalnu ”Cesar” nagradu za film ”Oficir i špijun”, što je navelo nekoliko žena iz publike da napuste ceremoniju u znak protesta zbog odavanja počasti navodnom silovatelju.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

20 − ten =