SAHRANJEN MIHALJ KERTES! Ispraćen uz čuvenu pesmu

Dugogodišnji direktor Savezne Uprave carina Savezne Republike Jugoslavije Mihalj Kertes sahranjen je danas na Gradskom groblju u Bačkoj Palanci

Njega je ispratio veliki broj prijatelja, komšija i članova porodice uz pesmu “Osam tamburaša s Petrovaradina”.

Kertes je preminuo 29. decembra u 75. godini.

Rođen je 29. avgusta 1947. godine u Bačkoj Palanci u tadašnjoj FNRJ.

Kao dugogodišnji direktor Savezne Uprave carina Savezne Republike Jugoslavije, navodno je obezbeđivao logističku i finansijsku podršku za razne tajne operacije tadašnjeg režima. Tokom prve decenije 21. veka, nakon 5. oktobra, bio je osuđivan, optuživan, ali i svedok u nekoliko suđenja.

Rođen je u Bačkoj Palanci od oca Mihalja, krojača, i majke Olge, domaćice. Završio je osnovnu i srednju školu Višu školu za upravljanje, smer socijalni rad, u rodnom gradu.

Počeo je da radi kao socijalni radnik u gradskoj administraciji, a postao član Saveza komunista Jugoslavije 1974. godine. Na lokalnom nivou je napredovao do pozicije sekretara gradskog komiteta Saveza komunista za koga je postavljen 1986. godine.

Tokom transformacije Komunističke partije u Socijalističku partiju Srbije postao je pobornik politike Slobodana Miloševića. Njegov uspon u visoku politiku je počeo tokom Antibirokratske revolucije, ustanka protiv “starog režima” i podržavajući Miloševićevu politiku – započeo proteste u Bačkoj Palanci i vodio proteste do Novog Sada.

informer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

16 + eleven =