Samsung likuje: Prvi je uspešno proizveo 3nm čip, sa poboljšanim performansama

Samsung je upravo utvrdio svoju poziciju vrhunskog proizvođača čipova. Južnokorejska kompanija je prva uspela da napravi mikročip od 3nm (nanometra), pretekavši tako Appleovog dobavljača TSMC u ovoj uzbudljivoj trci.

Samsung je sad na korak od proizvodnje najnaprednijih čipova na svetu. Novi proizvodni proces je 45 odsto energetski efikasniji i pruža 23 odsto bolje performanse od prethodne generacije 5-nanometarskih čipova, tvrde iz Samsunga.

Ta se poboljšanja postižu korišćenjem procesa koji se zove Gate-All-Around tranzistorska arhitektura (GAA FET), koji predstavlja nadogradnju FinFET-a i sa 16 procenata manjom površinom nego pre. Samsung ističe da će se novi mikročip koristiti za računarstvo visokih performansi i niske potrošnje energije s mobilnim procesorima koji dolaze kasnije, te da će druga generacija 3nm čipova smanjiti potrošnju energije za 50 odsto i poboljšati performanse za 30 odsto, na 35 procenata manjoj površini.

Samsung je navedenim uspehom pokazao svoju poziciju kao vrhunskog proizvođača čipova. Međutim, pred korejskim tehnološkim divom je dug put da se dokaže protiv TSMC-a, tajvanskog proizvođača čipova koji dominira tržišnim udelom i proizvodi čipove za Apple iPhone, iPad, MacBook i desktop Mac uređaje, plus opskrbljuje i druge gigante, poput Nvidije i AMD-a.

“Nastavićemo s aktivnim inovacijama u razvoju konkurentne tehnologije i izgradićemo procese koji pomažu ubrzvanje postizanja zrelosti tehnologij”, rekao je Sijoung Čoi iz Samsunga.

Iako je to velika prekretnica za Samsung, proizvodnja 3nm čipova verovatno neće imati veliki uticaj na TSMC u sledećih 12 mjeseci, piše Bloomberg. Proizvođač Galaxy pametnih telefona prvo će morati da pokaže da može da proizvodi uz istu isplativost kao i njihov konkurent pre nego što kompanije počnu da traže i njihove čipove.

Samsung i TSMC se trenutno se utrkuju za višegodišnje ugovore s Appleom i Qualcommom, dvema mega tehnološkim kompanijama koje čekaju masovnu proizvodnju 3nm čipova koji bi mogli da poboljšaju performanse postojećih proizvoda, a istovremeno i d aomoguće nove tehnologije.

Samsung će proizvoditi ove čipove u Južnoj Koreji u svojim postrojenjima u Hvaseongu pre nego što se proširi na Pjeongtek. Kompanija trenutno gradi fabriku u Teksasu gde bi mogla da potroši više od 10 milijardi dolara za proizvodnju 3nm čipova.

Postizanje 3nm tehnologije je mala pobeda, ali s obzirom na to da TSMC navodno treba da započne veliku proizvodnju 2nm tehnologije 2025. godine, s čipovima koji dolaze 2026., Samsung će morati da drži nogu “na gasu”, kako bi imao bilo kakvee šanse da prestigne svog najžešćeg konkurenta.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

twenty + twenty =